Här är Svenssons nya fotbollskarriär

FOTBOLL

Sportbladet hängde med Anders Svensson till seriefinalen – i div 6A

1 av 5 | Foto: Sportbladet hängde med Anders Svensson på hans seriefinal i division 6.

GÖTEBORG. Här är Sveriges meste herrlandslagsmans nya fotbollskarriär.

Efter 148 landskamper tar Anders Svensson, 40, nya tag – i division 6 med Öjersjö IF.

– Det här är perfekt. Jag kan fortsätta med fotbollen både på och vid sidan om planen, säger Kanal 5:s expertkommentator.

Sportbladet hängde med på seriefinal en sen vardagskväll och tog sedan ett snack om framtidsplanerna, landslaget och specialträningen inför Mästarnas Mästare.

Det är en klassisk avsparkstid 20.45.

Men det är inte Champions League eller Mestalla vi är på utan konstgräset på plan 5 vid Kviberg i Göteborgs östra utkanter.

Det är faktiskt både charmigt och äkta.

Domaren Nexhmedin Belaj, som är en riktig hjälte, varnar, skäller, blir själv utskälld av tränare och ledare, och klappar vartannat om spelarna i Öjersjö IF och Sveakurd FC, ettan respektive tvåan i division 6A.

Matchen håller förhållandevis hög standard inför ett 30-tal åskådare trots att det blåser full storm, är svinkallt och väldigt svårspelat.

Tre bra lag

Inte ens Anders Svensson, som för mindre än ett år sedan gjorde sin sista allsvenska match och 2013 spelade VM-kval, tokdominerar på den här nivån.

– Det är inte bara jag som spelat på hög nivå. Vår vänsterytter spelade med Häcken i tre år. Jag har också blivit förvånad över kvaliteten. Men det är tre lag som är bra i serien. Mot resten vinner vi stort.

– Sveakurd har en del gamla spelare från Gunnilse och Lärje som spelat på högre nivå, säger Svensson.

Det nystartade invandrarlaget spelar fin fotboll och pressar på rejält mot Öjersjö som ställer upp med Anders Svensson som mittback.

Gästerna får en välkommen andningspaus när strålkastarna slocknar prick klockan 21.00 och det är bara tack vare ljuset från Göteborgs nya inomhusarena i bakgrunden och mobillamporna som spelare och ledare kan famla sig runt.

Bra frisparksförsök

När matchen kommer i gång igen kontrar Öjersjö in 1-0.

Anders Svensson har en rykande frispark från 25 meter men till skillnad från argentinske målvakten Pablo Cavallero i japanska Miyagi i VM 2002 så räddar Sveakurds målis distansförsöket.

Sveakurd gör visserligen 1-1 men kommer inte närmare än så. Öjersjö behåller en ledning på åtta poäng i tabelltoppen och det krävs en total genomklappning för att Svenssons lag inte ska vinna serien och ta klivet upp i femman.

– Vi är nära. Det var viktigt för oss att ta en poäng och hålla avståndet, säger Anders Svensson när vi talas vid dagen efter.

Hur känner du dig i kroppen efter 90 minuters spel?

– Sliten, säger han med ett skratt. Det var ett tag sedan jag körde regelbunden fotbollsträning. Jag la mig på operationsbordet i vintras efter sista matchen med Elfsborg, jag har en broskskada i knät, och under våren var det mycket rehabträning. Under sommaren blev det mycket semester.

På er tränare låter det som du lovat att spela i femman nästa säsong också?

– Tanken är att jag tränar och spelar när jag kan. Det är ingen som lackar ur om jag missar två matcher eller träningar. Lagkaptenen drog i väg på semester med familjen och missade någon match. Den här nivån är rätt lagom på det sättet.

Kör vidare i femman

– Jag lär känna folk i Öjersjö där vi bor och jag kan hålla i gång fotbollen som jag hållit på med i hela livet innan. Med de förutsättningarna siktar jag mot att köra vidare även nästa år.

Det måste vara lite smått unikt att vinna serier i båda ändarna av seriepyramiden.

– Jag har ju två SM-guld och så vann vi division ett 1996 när Elfsborg gick upp. Nu är vi på väg att vinna sexan, men det är de andra killarna i laget som gjort mesta jobbet. Jag har bara spelat fem matcher, påpekar Anders Svensson.

Vad gör du på dagarna?

– Jag har startat upp ett eget företag, som jag hoppas utveckla. Jag har gjort en del konsultjobb för Elfsborg med sponsorer. Jag vill jobba med fotbollsutveckling, gärna i Elfsborg. Blir det inte där så någon annanstans.

– Jag jobbar med träningsövningar som jag tror man behöver i svensk fotboll i olika åldrar. Jag vill inte ha ett eget lag eller vara ensam tränare, jag skulle vilja vara del av ett team.

– I Elfsborg, som jag känner till som förening, så tror jag att jag skulle kunna hjälpa till i flera av ungdomslagen och även i A-laget. Det handlar om bitar som jag varit bra på – spelförståelse, passningar. Jag håller på att bygga upp en övningsbank.

– Samtidigt så går jag en utbildning på IHM (Institutet för Högre Marknadsföring) där man bland annat lär sig att göra affärsplaner.

Familjen först

Förutom studier, företagsplaner, sponsorframträdanden för Elfsborg så jobbar Svensson som expertkommentator för tv-gruppen SBS Discovery som bland har Kanal 5 – och så försöker han lägga mer tid nu än han kunde som spelare på familjen med barnen Edvin, 6, Juni, 2, och hustrun Emma, 36.

– Öjersjö har match på söndag och det är enda dagen jag är ledig mellan olika VM-kvalmatcher som jag jobbar med. Men då vill jag faktiskt ta mig tid och gå och se när Emma uppträder med sin kör.

Hur trivs du med kommentatorsjobbet i tv?

– Jag tycker det är väldigt roligt och det är kul att få vara kvar i toppfotbollen på något sätt. Jag får se vad som händer efter att avtalet går ut när VM-kvalet är över nästa höst.

Vilka spelare vill du se i svenska startelvan mot Luxemburg till skillnad från Hollandsmatchen?

– Nu blir det en annan match och Sverige möter ett lågt stående försvar. Även om Guidetti är duktig och gjorde mål i Europa League förra veckan så hade jag haft Marcus Berg och Totte Nyman på topp. Jag gillar Nyman. Det är en väldigt duktig spelare.

– I den här matchen mot Luxemburg vill jag ha in en lite mer kreativ ytter än Marcus Rohdén. Någon som kan slå sin gubbe eller ta skott utifrån. Forsberg är given och det är kanske Durmaz som ska spela på andra kanten. Sedan hade jag spelat Ekdal och Hiljemark centralt.

Har du känt något mer negativt kring att kritisera dina tidigare kompisar?

– Nej, men så är jag inte heller ute efter att såga någon. Ger jag kritik så ska den vara konstruktiv. Det går inte att säga att något bara är för dåligt. Det måste finnas med en förklaring så att det blir konstruktivt. Då tror jag att vem som helst kan ta det.

"Jag har inte alltid rätt"

– Sedan kan jag tycka något, men det är inte alltid jag har rätt heller. Jag är inte facit.

Den Svensson, som jag och många av mina kolleger upplevt som en tjurig vinnarskalle som det inte alltid varit så lätt att ha att göra med efter förluster på planen, visar nu delvis upp en annan sida.

Strax efter att han avslutat karriären i landslaget ställde han upp i Olof Lundhs podd och pratade ut om tiden i Blågult – och relationen med dåvarande förbundskaptenen Erik Hamrén.

Kritiken mot Hamréns ledarstil var hård från Svensson.

– Jag känner att jag ångrar det. Det blev fel i podden, det blev inte bra. Jag önskar nästan att jag inte hade gjort den intervjun. Det blev fel och det ångrar jag, men det är inget jag kan ta tillbaka. Det blev jag mot Erik.

– Jag försökte utveckla och rätta till det i andra intervjuer, men det blev inte riktigt bra då heller. Det var lite jobbigt, men det tillhör det förflutna.

Ni får ta en fika på stan.

– Det är nog inte aktuellt, svarar han kort.

På motsvarande sätt har Anders Svensson även varit öppen med andra mänskliga tillkortakommanden, sådana som vi alla kan gå och gräma oss över.

Ingen bra simmare

På sitt officiella Instagramkonto la han för några veckor sedan, inte utan viss stolthet, ut en filmsnutt där han ses crawla fram i en bassäng (se nedan): "Inte så illa för en kille som nästan drunknade innan sommaren".

Du förberedde dig inför inspelningarna av Mästarnas Mästare?

– Ja…det brukar ju vara med simning och jag är rädd för vatten när jag inte bottnar. Jag har inte lärt mig simma ordentligt och får panik när det blir för djupt. Så jag tog några simlektioner bara för att kunna hålla mig vid liv om det blev några simmoment.

– Jag är fortfarande ingen bra simmare, men jag kan i alla fall ta några crawltag…

– Jag ska fortsätta att ta lektioner för att bli ännu bättre på att simma. Det handlar om säkerhet också när man har med sig barnen och simmar och badar. Jag tar med barnen också till lektionerna så de lär sig från grunden så att de inte blir som sin pappa, säger han med ett snett leende.

Hur hårt tränade du inför Mästarnas Mästare?

– Jag önskar att jag hade tränat ännu mer! Jag hade dåliga förberedelser på grund av operationen av knät och rehaben under våren. Jag hade tränat lite, men inte så mycket som jag skulle ha behövt, haha.

Vad hade du för förväntningar på tv-inspelningarna?

– Jag ville inte göra bort mig! Det var ju ganska nyligen som jag la av med en elitidrottskarriär… Sedan ville jag ha en kul upplevelse och det fick jag med råge. Det översteg mina förväntningar ofantligt mycket.

– Jag hamnade i en drömgrupp med helt fantastiska individer med Helen Alfredsson, Cissi Ferm, Therese Sjögran, Richard Richardsson och Jonas Björkman. De imponerade som människor på mig.

– Mästarnas Mästare är bland de roligaste jag varit med om. Det var en häftig upplevelse.

Foto: Sportbladet hängde med Anders Svensson på hans seriefinal i division 6.

ARTIKELN HANDLAR OM