Panathinaikos: Ska spelas på riktigt gräs

AIK har ett 0-1-underläge att vända mot grekerna.
FOTBOLL

Panathinaikos räds två ­saker inför matchen.

AIK:s fasta situationer – och konstgräset.

– Min uppfattning är att fotboll ska spelas på gräs, inte konstgräs, säger ­tränaren Andrea Stra­maccioni.

Panathinaikos italienske tränare Andreas Stramaccioni har basat över storklubbar som Udinese och Inter. Ändå visar han djupaste av respekt för allsvenska AIK inför ­Europa League-returen. 40-åringens Panathinaikos har med sig 1–0 från mötet i Grekland, men känner ändå viss oro inför matchen på Tele2 Arena.

Många frågetecken

Två specifika detaljer närmare bestämt: konst­gräset på Tele2 Arena och AIK:s fasta situationer.

Vad säger du om att matchen spelas på ­konstgräs?

– Så här: min allmänna uppfattning är att jag inte gillar sånt gräs. Det är min åsikt. Förhoppningsvis är det en nyare version, och många talar ju gott om det, säger han och avslutar sitt resonemang:

– Men om du frågar om min åsikt: då tycker jag att fotboll ska spelas på riktigt gräs.

Hur kommer det att ­påverka matchen?

– Det kan gå mycket snabbare, men det beror på vilken typ av konstgräs vi talar om. Det finns olika typer i hela Europa. Det var viktigt för mig att vi fick en träning på arenan, så att spelarna lär känna hur bollen studsar och så vidare. AIK spelade här så sent som för någon vecka sedan, men det är helt nytt för oss.

Svenske anfallsstjärnan Marcus Berg berättar att hans lagkamrater förhört honom om underlaget.

– De undrar om de kan använda skruvdobbar eller inte. Det rekommenderar jag inte, plast är nog bäst. Jag hoppas att vi vänjer oss snabbt.

”Jag var imponerad”

Andrea Stramaccioni fortsatte därefter att uttrycka sin aktning för AIK. Italienaren befarar att hans spelare kan få svårt att hantera svenskarnas fasta situationer.

– Helt ärligt var jag imponerad av deras hörnor, och deras fasta situationer. De har sex-sju spelare som alla är över 1,80 och som rusar in tillsammans. Då skapar man lägen, särskilt med anfallaren Eero Markkanen och mittbackarna.

Motdraget?

– Vi måste vara extremt fokuserade och disciplinerade i en mot en-spelet. För vi har inte så många spelare av den storleken.

Även IFK Göteborg spelar i dag, mot HJK Helsingfors. Finländarna vann första mötet i Göteborg med 2–1.

ARTIKELN HANDLAR OM