Walker: ”Ska spela lite som United”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Nye Djurgårdstränaren ska dra nytta av sin fostran i Manchester United till nya spelstilen.
Foto: BILDBYRÅN
Nye Djurgårdstränaren ska dra nytta av sin fostran i Manchester United till nya spelstilen.

Mark Dempsey är fostrad på Old Trafford.

Det färgar redan av sig på Djurgården.

– Vi ska spela lite som Manchester United, säger lagkaptenen Kevin Walker.

Tre träningar. Längre tid har nye tränaren Mark Dempsey inte haft på sig att sätta sin prägel på Djurgården. Men gudarna ska veta att engelsmannen gjort det mesta av tiden. 52-åringen har tillbringat träningspassen med att fokusera på ett par taktiska detaljer.

– Jag måste prioritera och vara extremt specifik. Jag har ju inte en försäsong på mig att förbereda spela spelarna. Men visst: tre dagar är kanske inte nog med tid egentligen. Det kommer fungera över tid, men problemet är att vi inte har så mycket tid och måste börja vinna matcher direkt, säger Dempsey.

Vad han har filat på?

4-4-2 med tunga forwards.

Gärna en enkel, tidig och hög lyra från backlinjen upp mot tunga forwardsduon Michael Olunga och Mathias Ranégie. Dempsey vill utnyttja anfallarnas fysiska närvaro och låsa fast bollen högt upp i planen.

Samtidigt ska Kevin Walker och/eller Alexander Faltsetas dundra in och vinna andrabollarna som dyker upp i samband med lyrorna.

– Jag gillar i första hand passningar som går framåt. Om vi kan hitta en forward direkt så är det bäst. Det är sådana bollar vi jobbat mest på under de här träningarna.

”Inget lag som ska tjonga”

Dempsey är tydlig med att han inte förordar någon dödgrävarfotboll, men en effektiv sådan.

– Som du vet har jag en lång bakgrund i Manchester United. Man kan snacka om att de bara spelar "bra" fotboll längs backen, men så är det inte. Jag vet inte hur många mål som kom till från Rio Ferdinands långa 40-meterspassningar under min tid i klubben. Eller en hög lyra bakom backlinjen till en löpande Louis Saha, säger han och fortsätter:

– Samtidigt: vi är inget lag som bara ska tjonga hela tiden, det är givetvis en balans.

”En direkt fotboll”

Lagkaptenen Kevin Walker gillar vad han ser hos Dempsey.

– Han bidrar med positiv energi och tydliga direktiv.

Hur skiljer han sig från Pelle Olsson?

– Svårt att säga efter bara några träningar. Men det är väldigt likt Manchester United, och vi ska väl spela lite så. En direkt fotboll som ändå är bollinnehavsorienterad. Det är inte fult att testa den långa bollen. Det kan bli riktigt spännande att se vår utveckling.

Publicerad: