Dempsey: ”Man är ett geni eller efterbliven”

Av: Per Bohman

Publicerad:

Dempsey inför derbyt: ”Vi måste kämpa ner AIK”

Mark Dempsey.
Foto: Bildbyrån
Mark Dempsey.

Livet leker för Mark Dempsey – som hyllas av fansen.
Men engelsmannen vägrar sväva i väg.
– Antingen är man ett geni, eller så är man efterbliven. Så är livet för en tränare, säger han inför derbyt.

Fyra segrar, ett kryss och en förlust. Det är Mark Dempseys inledande facit som tränare för Djurgården. Resultat som har tagit upp föreningen till relativt säker mark i tabellen.

En seger mot AIK i derbyt skulle innebära ett – i princip – säkrat allsvenskt kontrakt. Det skulle framför allt innebära Djurgårdens första derbyseger sedan september 2011.

– Du vet hur viktigt det här är. Jag vet det. Alla vet det. Vi kan inte gömma oss. Man kan inte låtsas som att det är vilken match som helst.

City eller United?

Dempsey berättar att han är införstådd med supportrarnas ångest, då han själv vuxit upp med samma känslor.

– Min familj i Manchester var splittrad: halva sidan City, andra halvan United. Jag vet precis vilken ångest man får av att tillhöra den förlorande sidan. Särskilt om man inte har vunnit ett derby på 13 matcher, vilket inte är okej.

”Jag vet hur fotbollen är”

Engelsmannens korttidskontrakt går ut efter säsongen, men det kan mycket väl bli en förlängning om båda parterna är intresserade.

– Vi får se. Jag älskar klubben och människorna här. Men jag vet också hur fotbollen är. Förlorar vi fem matcher i rad så kommer fansen vilja slänga ut mig. Antingen är man ett geni, eller så är man efterbliven. Så är livet för en tränare. Man får leva med det.

Lutar du åt en fortsättning?

– Det mesta är positivt här. Min familj trivs. Vi får se efter säsongen, och om Djurgården säger ja till en fortsättning. Då får jag fundera på det.

Vill kämpa ner AIK

Dempsey är som sagt medveten om att gynnsamma opinionen kan vända snabbt, särskilt vid en derbyförlust.

– Men fans är inte dumma. Om de märker att vi verkligen gör vårt bästa, kämpar så hårt vi kan och respekterar fansen genom att inte visa någon rädsla på planen, så kommer majoriteten att backa oss.

Vad blir viktigast på planen?

– Vi måste kämpa ner AIK. Så vinner man derbyn. En kontrollerad aggression.

Publicerad: