Välkommen till den blågula EM-basen

avPetra Thorén

”Om Zlatan kommer hit vore jag nöjd... Vi har ostron i alla storlekar”

1 av 10 | Foto: Pontus Orre

PORNICHET. I går var det nationaldag i Sverige.

I en liten ort i västra Frankrike pågår det svenska firandet hela juni.

Men det är inte alla bybor som uppskattar begränsningarna som svenska landslagets närvaro i Pornichet innebär.

– Det kommer inte att vara populärt bland alla att de stänger strandvägen, säger pensionären Michelle Sotin.

Atlantvädret pendlar mellan regn och sol när Sportbladet besöker badorten Pornichet ett par veckor före svenska lagets ankomst.

Saltdoft söker sig upp från havet och blandas med lukten från blöt asfalt.

Barn kommer med skolbussen till de kommunala lokalerna på torget för att äta lunch och över dem vajar svenska flaggor stilla i vinden.

Pornichet förvandlas under juni månad till ett svensknäste. Den lokala pizzerian har en ”Zlatan-pizza” på sin meny och inne på Parfum de Fleurs kommer floristen Pauline Bréérette att kunna sälja en ”Zlatan-bukett”.

– Han kommer ju att bo alldeles runt hörnet. Alla pratar om honom, men för mig förändrar det ingenting, säger hon.

För Khalid Cherifi betyder det mer att just Zlatan Ibrahimovic kommer att bo i hans kvarter.

– Vi väntar på laget, främst på Zlatan förstås. Det är ett nöje ändå, det är trots allt en stor spelare. Han har spelat i Frankrike och vi kommer verkligen få se den riktiga Zlatan. Jag vet att laget kommer att träna i Saint-Nazaire. Vi kommer nog inte ha möjlighet att få se honom, men det är ändå skönt med vetskapen att en så stor spelare bor här, säger 24-åringen.

Personal får ledigt

Ska du försöka röra dig kring hotellet för att se om du kan få en glimt av Zlatan?

– Ja, absolut! Jag har många vänner som verkligen är pro Zlatan och PSG. De har sagt att de kommer hit för att försöka få en autograf och för att se honom. 

För Khalid Cherifi innebär det svenska landslagets camp också att hans flickvän får ledigt, eller måste ta ledigt.

– Min flickvän jobbar på Château des Tourelles. Och under den här perioden kommer, vad jag har förstått, stora delar av personalen vara på semester för det kommer annat folk som ska jobba. Hon hade gärna serverat det svenska landslaget och Zlatan förstås. Det är synd, men det är så det är, säger Khalid Cherifi.

Vi vinkar farväl till Khalid och promenerar upp mot torget.

Inne i saluhallen håller handlarna på att packa ihop för dagen. Färska skaldjur på is packas in i kylbilar, en fiskhandlare tar en liten öl och firar att arbetsdagen snart är slut.

Pierre-Jean Gouguec eller saluhallens ”Monsieur Huitres” när han själv får bestämma staplar lådor med havets skatter på varandra.

Han tror inte att kommersen kommer att förändras mycket trots alla turistaktiviteter, trots alla flaggor och svenska teman.

– Nej, det förändrar inget. Det kommer inte innebära att det kommer fler turister tror jag, turistperioden är lite senare. Men visst om det kommer lite extra turister och de gillar de här så kanske de återvänder, säger han.

Sommarkollo

Om några svenska spelare kommer in här eller tar en kaffe på stan, kanske det är något som intresserar er?

– Nej, inte ett dugg, jag är inte alls för fotbollen. Men klart om Ibra kommer hit vore jag nöjd... Vi har ostron i alla storlekar. De har alla samma smak. Jag föredrar, som nio av tio, de mellanstora.

Efter lunch torkar försommarvårens starka solstrålar upp gatorna i Pornichet. Château des Tourelles, som i efterkrigstiden var sommarkollo för Parisbarn, ligger fortfarande öppet mot havet med fri passage framför, men det kommer att förändras inför svenska landslagets ankomst i morgon.

Som Sportbladet tidigare berättat var det från start ett krav från den svenska landslagsledningen att man skulle stänga av den lilla promenadvägen framför slottet för spelarnas säkerhet och arbetet har redan påbörjats.

Landslagsledningen med förbundskapten Erik Hamrén skulle i går kväll bila från Paris till Pornichet och kan under dagen se över alla förändringar.

Det finns också planer på att stänga av strandremsan nedanför vägen.

”Inte möjligt stänga”

När vi besöker kustpärlan sitter Madame Sotin på en parkvägen vid hamnen, en bit från hotellet.

Hon läser dagens tidning och njuter av det sköna vädret. Hon har noterat det svenska landslagets ankomst via lokalpress och tv.

Kommer det att påverka vardagslivet här?

– Ja, lite. Det kommer att vara en liten annan inramning och det är trevligt, säger Michelle Sotin innan hon fortsätter självmant.

– Det går en ny promenadväg framför slottet. Jag tror att den kommer att vara stängd, men folk frågar sig här om man verkligen har rätt att stänga av den, säger hon.

Den kommer att vara avstängd, kanske stranden också. Brukar ni använda vägen?

– Det är en promenad som många av oss tar. Jag tror att det kommer finnas de som kommer att försöka gå där ändå...  De har till och med velat privatisera stranden. Eller strand och strand, det är strandremsa. Det är inte möjligt att stänga den. Och jag tror inte att den intresserar laget ändå, säger hon.

Hon förväntar sig inte att få se några svenska spelare under perioden.

De svenska fansen kommer dessutom också bli få då Camp Sweden har sitt läger utanför Nice.

Ingen terror-oro

Men en och annan med svensk tröja kan säkert söka sig till EM-nästet. 

Khalid Cherifi hoppas.

– Det är en liten by med rätt mycket barer med olika inriktningar. Vi har inget emot att ta ett glas med de svenska supportrarna och se en match tillsammans, säger han hoppfullt.

Du känner ingen oro med tanke på terrorhoten att ha ett EM-lag inpå knuten?

– Nej, det känner jag inte. Det är så lugnt här.

ARTIKELN HANDLAR OM