Svenska ilskan mot bortdömda målet

FOTBOLL

0–1 mot Belgien – Sverige utslaget ur EM

NICE. De svenska spelarna rasade mot domaren i natt efter Zlatan Ibrahimovics bortdömda mål.

– Helt overkligt. Det kostade oss förmodligen en plats i åttondelen, säger John Guidetti.

ZOOM: Var du på plats? Leta efter dig själv med förstoringsglaset i det gula publikhavet

I den 60:e minuten kom det efterlängtade målet som skulle ta Sverige vidare i EM.

Ett vackert anfall gick från Zlatan Ibrahimovic till Forsberg, vars inlägg stöttes av Marcus Berg till Zlatan. Med en hög volley, foten i axelhöjd, stötte den svenska lagkaptenen bollen i mål.

Men målet dömdes bort.

– Jag trodde först att han blåste för offside. Därför blev det inte så stora reaktioner, säger John Guidetti.

”Väldigt billig frispark"

Men domaren Felix Brych dömde inte bort det för offside. I stället hittade tysken en frispark, troligen för hög spark på Marcus Berg i närkampen mot backen Toby Alderweireld.

– Det kändes absolut inte som en frispark. Det var en väldigt, väldigt billig frispark. Jag vet inte om det är för spark eller knuff. Ska man gå in på sådana detaljer så är det otroligt många tillfällen där man kan få straff, säger Marcus Berg.

Sebastian Larsson:

– Klart det var mål. Men vi ska heller inte lägga skulden på domaren för att vi åkte ut.

”Helt overkligt"

Andra spelare var desto mer förgrymmade på domaren.

– Före turneringen sa de att de inte skulle blåsa för sådana saker, när man är så lågt nere och nickar. Mackan säger dessutom att han sparkar på bollen, säger Emil Forsberg.

– Helt overkligt. Det kostade oss förmodligen en plats i åttondelen. Det är små marginaler, säger John Guidetti.

Berg hade en gyllene chans att ge Sverige en drömöppning i matchen när han i den femte minuten plötsligt stod helt fri sju-åtta meter mitt framför målet.

Men volleyskottet räddades av Thibaut Courtois.

– Som anfallare måste jag på ett snabbt avslut där. Sedan hade jag mer tid än jag visste om. Han gör en okej räddning, säger Berg.

Zlatans 20 bästa landslagsminnen

Betyg: svenska spelarna

Plusjury: Simon Bank, Johan Flinck, Petra Thorén, Michael Wagner.

1. Andreas Isaksson

Räddade friläge från Lukaku, två bra skott från De Bruyne, ett av Mertens men sänktes till slut av Nainggolan som fick skjuta fritt. Enhandsboxade ett inlägg i första och fanns rätt placerad hela tiden. Fint avslut på ett fint Isak-EM.

----------------------------------------

14. Victor Nilsson Lindelöf

Inledde matchen aningen överambitiöst, men landade anspänningen rätt. Ofta en mot en mot skickliga Hazard eller De Bruyne. Gick aldrig bort sig, men fick se flera vassa inspel bakom sig i första.

3. Erik Johansson

Stod rätt, gjorde rätt i närkamperna med främst Lukaku som sökte djupet mellan mittbackarna. Hamnade i svåra lägen när Andreas Granqvist klev högt flera gånger i andra.

4. Andreas Granqvist

Rutinerad som en räv, spelade med hjärta och mod. Vann dueller högt, tog frisparkar i rätt läge. Klev högt, satte hårt mot hårt mot Lukaku och vann matchen i maten mot honom. Stark i Belgiens box, men tog löpningar offensivt som kunde kostat.

5. Martin Olsson

Säker defensiv, låg rätt, täckte skickligt och följde med i löpningarna. Fick dock inte samma utrymme att gå framåt offensivt, även om det fungerade fint när Emil Forsberg släppte kant i första.

-----------------------------------------

7. Sebastian Larsson (70)

Fansens ”hackkyckling” växte in i EM och gjorde mot Belgien sin bästa match i turneringen. Mycket starkt defensivt arbete men kunde förstås fått ut mer framåt. Men det var nånstans inte det han var på planen för att göra. 

8. Albin Ekdal

Tog en klok, taktisk varning när han fällde De Bruyne en bit utanför straffområdet i en farlig belgisk kontring. Exakt det skulle Oscar Lewicki gjort på Éder i Italienmatchen och Sverige hade fått med sig en poäng där. Givet mittfältsankare att bygga framtidens landslag på.

9. Kim Källström

När han får de här ytorna och, framför allt, den här tiden på sig på mitten så är Källström så här bra. Eller var så här bra, för nu är landslagskarriären över. Saknades lite skärpa på de fasta situationerna den här kvällen.

6. Emil Forsberg (82)

Bättre än mot Italien men får inte ut mycket av allt sitt löpande. Och även om han sårang koiöst så kändes det som att han gömde sig också lite.

-----------------------------------------

11. Marcus Berg (ut 63)

Jätteläge och Sveriges första skott på mål i EM efter fem minuter. Berg trubbig, inte alltid vän med bollen, men gav stryk och fick stryk. Enorm arbetsinsats.

10. Zlatan Ibrahimovic

Inte riktigt den Zlatan vi är vana vid att se. Svårt att ta emot enkla bollar emellanåt. Hårt bevakad. Ett par enkla bolltapp. Ett bra frisparksförsök och spelade upp sig i andra.

Ersättare

John Guidetti (63)

Jimmy Durmaz (70)

Erkan Zengin (82)

Betyg: belgiska spelarna

1. Thibaut Courtois

————————

16. Thomas Meunier

2. Toby Alderweireld

3. Thomas Vermaelen

5. Jan Vertonghen

————————

4. Radja Nainggolan

6. Alex Witsel

———————————

11. Yannick Carrasco (ut 71)

7. Kevin De Bruyne

10. Eden Hazard

——————————

9. Romelu Lukaku

————————————

Avbytare: 14. Dries Mertens (71)

Jury: Michael Wagner