Granqvist erkänner att han lade sig lätt

FOTBOLL

”Klart att man försöker få fördel när han drar i tröjan”

PORNICHET. Han har sett tv-bilderna i efterhand och är inte lika säker längre.

Andreas Granqvist medger att han förstärkte lite i straffsituationen och att det syntes.

– Jag är inte lika naturlig som italienarna på att lägga sig ner..., säger han.

Det har gått knappt ett dygn sedan Sverige föll mot Italien efter en lång defensiv kamp där skärpan brast i slutminuterna.

Andreas Granqvist var själv involverad i baklängesmålet och den omtalade straffsituationen i slutskedet, då han blev dragen i tröjan av Leonardo Bonucci.

Han har tittat på tv-bilderna efteråt.

Vi börjar med straffsituationen, så här med lite distans.

– Jag har sett bilderna på video och det är ganska solklart att han drar i min tröja. Om det är straff eller ej...? Det är nog fifty-fifty. Klart att man försöker få fördel när han drar i tröjan, men samtidigt är vi i 90:e och jag är trött, säger han och påpekar:

– Hade det varit i andra straffområdet hade det nog varit straff.

”Ser kanske inte så naturligt ut”

Andreas Granqvist hymlar inte med att han föll aningen lätt när tröjdragningen om. Och säger skämtsamt:

– Jag får träna mer på det... Med tröttheten så kanske det inte ser så naturligt ut.

Han var också siste man när Eder fick frifräsa in mot straffområdet och skjuta mål.

Men på vägen fram hade både Erik Johansson (i nickduellen med Simone Zaza) och Oscar Lewicki chans att sätta stopp. Inkastet i sig har blivit diskuterat i efterhand. I BBC:s "Match of the Day" pekar experten, före detta spelaren, John Hartson, ut inkastet som felaktigt. Han menar att Giorgio Chiellini hade ena foten i luften när han kastade.

Andreas Granqvist minns att det gick snabbt och att svenska försvaret inte var på tå.

– Jag har själv tittat på det. Vi måste vara mer vaksamma när inkastet går, täppa till ytorna mellan backar och mittfält. Sen är jag kritiskt till att jag halkar, jag är med på första skottfinten sen får jag inte fäste och han skjuter snabbt. Det var otroligt tufft, men det var många situationer på väg fram, säger mittbacken.

”Vi ser fotboll på olika sätt”

Matchen mot Italien var på många sätt annars utmärkt försvarsmässigt. Det svenska laget får ändå stark kritik av internationell media för att det var en väldigt tråkig match. Att Sverige hade noll avslut på mål bidrar förstås till den bilden.

– Två matcher och noll skott på mål. Det är klart att det är vi inte nöjda med, säger Andreas Granqvist.

Han håller dock inte med om den internationella synen. Brittiska The Sun skriver bland annat att detta var "En av de sämsta matcherna någonsin i EM. Den sämsta matchen hittills i årets EM".

– Vi ser fotboll på olika sätt, säger Andreas Granqvist.

– Vi måste spela utifrån våra förutsättningar. Den som tror att vi ska gå ut och dominera mot Italien har inte koll på svenska landslaget. Jag tycker att vi gör en bra prestation utifrån våra förutsättningar, säger Andreas Granqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM