Tragedin förändrade United-talangens liv

FOTBOLL

Vill starta välgörenhetsprojekt för mödravårdskliniker

1 av 2 | Foto: Chris Eagles i Manchester United säsongen 2006/07.

Efter sin tid i Manchester United har fotbollskarriären gått utför för Chris Eagles, 30.

Men framförallt har den tidigare United-spelaren drabbats av en familjetragedi som inte går att jämföra med något annat.

Att förlora ett barn.

Efter sin tid i storlaget Manchester United hade yttermittfältaren Chris Eagles inte lyckats hitta helt rätt i fotbollskarriären. Han hade imponerat i Bolton men klubbens ekonomiska bekymmer tvingade klubben att bryta med honom. Därefter blev det spel i Championship. Och förra sommaren stod Chris Eagles vid ett vägskäl. Hans kontrakt hade gått ut och han var snart 30 år gammal och klubblös.

Ett jobbigt och tufft läge i karriären skulle man kunna tro. Men för Chris Eagles låg snarare livet och glädjen i framtiden än i det förgångna.

Chris Eagles och hans partner Danielle skulle bli föräldrar.

– Att få reda på att vi skulle få barn var magiskt. Det var något jag var redo för. Vi fick reda på att det var en pojke, och i egenskap av att vara man var det en extra speciell känsla för mig, säger Chris Eagles i en lång intervju med The Sun.

”Varför just oss?”

Anledningen till intervjun var dock allt annat än lycklig och magisk. Efter en resa till Grekland kom beskedet som varje blivande förälder inte ens vågar frukta ska hända.

Barnet, som skulle få namnet Mason, hade slutat sparka i magen.

Paret åkte till sjukhuset där de fick reda på anledningen.

Masons hjärta hade slutat slå.

– Allt hade gått perfekt fram tills dess. Vi visste att problem drabbar alla men samtidigt kunde vi inte släppa frågan: ’Varför just oss?’. Det gick några dagar från det att Danielle var inne på sin 28:e vecka till att vi hade börjat planera barnets begravning, säger Chris Eagles, som kort därefter var med när hans partner födde en son som i själva verket redan hade lämnat dem.

”Svåraste jag någonsin gjort”

En surrealistisk men framförallt obeskrivligt tragisk händelse.

– De första timmarna kändes det som att vi var en familj. Vi spenderade ungefär tre dagar med honom i rummet på sjukhuset. Det värsta var att se henne (Danielle) be om förlåtelse till honom. Det krossade mitt hjärta. Det slet mig itu inombords.

Att obduktionen efter den stilla födseln inte kunde ge en anledning till att Mason hade lämnat för tidigt gjorde det inte enklare att hantera.

Den värsta stunden var dock begravningen.

Att som 17-åring debutera på Old Trafford inför 70 000 åskådare är en typ av utmaning. Att bära en kista med sitt dödsfödda barn en helt annan.

– Då var det en fråga om självförtroende. Men det här. Med min son. Jag visste inte vad jag skulle göra. Att gå genom gången på krematoriet, hållandes hans lilla kista i mina händer, det är det svåraste jag någonsin gjort.

Kommer alltid vara där

Chris Eagles och Danielle reste sig dock från en tragedi som få skulle kunna göra. I dag, snart ett år efter dödsfallet, väntar Danielle ett nytt barn om några månader. Även om fotbollskarriären stagnerat för Chris, som efter tränarbråk inte fått speltid i League One-klubben Bury, så är inte det något som egentligen betyder något för den tidigare United-spelaren.

– Det som hände fick mig att inse att jag inte bryr mig var jag spelar fotboll. Jag vill bara spela och visa människor att det inte handlar om allt materiellt. Det handlar bara om att spela.

Chris Eagles har planer på att starta sin egen välgörenhet för att uppmärksamma mödravårdskliniker. För att ge stöd till andra som drabbas av liknande tragedier och för att starta en dialog.

– Inom fotbollen är vi i en bubbla, vi pratar inte om sånt här. Men vi behöver göra det.

Även om den i dag 30-årige Chris Eagles har gått vidare i livet, mot nya framgångar med nyvunnen styrka – kommer Mason alltid att finnas där.

Både med sitt namn på pappas fotbollsskor och i sina föräldrars hjärtan.

ARTIKELN HANDLAR OM