”Gäller hitta bra balans i försvar”

Foto: Källström smäller på mot Irland.
FOTBOLL

TOULOUSE. Om någon undrar vad Sverige tänker se upp med mot Italien så gav Erik Hamrén och Kim Källström svaret – tre gånger om:

Djupledslöpningarna.

– Det gäller att hitta en bra balans i försvaret så vi inte öppnar upp och släpper till de ytorna de söker, säger Kim Källström.

Förbundskaptener och spelare brukar ibland var ovillliga att yppa något när det gäller taktiken mot motståndare i närtid.

Det var inte så att Erik Hamrén och Kim Källström vid torsdagens presskonferens i Toulouse inför fredagens EM-möte med Italien avslöjade några blågula statshemligheter.

De var öppna med vad de ser som det största hotet från Gli Azzuri.

Det är i och för sig en ungefär lika väl bevarad hemlighet som att Zlatan Ibrahimovic är Sveriges giftigaste vapen...

– Offensivt har Italien en bra idé. Framför allt har de väldigt många djupledslöp från sina innerlöpare, om jag kallar dem så. Men även från sina forwards. Det handlar om att täppa till de ytorna, säger Erik Hamrén.

”Måste hitta bra balans”

Tre gånger totalt tog svenskduon vid podiet upp det italienska hotet.

– Som alltid gäller det att hitta en bra balans i försvaret så vi inte öppnar upp och släpper till de ytor som de söker. De jobbar mycket med ett djupledsspel så det är viktigt, säger Kim Källström.

Se på Sportbladets faktatillägg och exemplen som visar vad det handlar om.

Som 1-0-målet mot Belgien: Daniele De Rossi satte i gång spelet snabbt, lämnade bollen bakåt till försvararen Leonardo Bonucci samtidigt som fyra, fem italienska spelare tog position eller rörde sig så att de skapade ytor. I en av dessa ytor löpte mittfältaren Emanuele Giaccerini in och gjorde 1-0 på en längre passning.

Enkelt och grundläggande, men oerhört väl utfört. Och det var bara ett av flera liknande exempel på hur Italien gjort mål under det senaste året.

Italienska nycklar i det här spelet är förutom De Rossi även mittfältare som Antonio Candreva och Alessandro Florenzi, som enligt fotbollsanalysföretaget InStat har högsta andelen avancerade passningar med 45 respektive 44 procent som når rätt adress.

”Annorlunda matchbild nu”

Vad misslyckades Belgien med som inte ni får göra?

– Tittar man på Italiens mål så gäller det att vi har bättre koll på deras djupledslöpningar. Belgien är ett extremt skickligt och bollförande lag. Vi är inte samma typ av lag. Så matchbilden kommer att bli lite annorlunda, säger Erik Hamrén.