Bank: Var en bra kväll för Sverige

FOTBOLL

Den som visade mest var John Guidetti, första halvtimmen

ANTALYA. Ett lag som spelade som ett lag, spelare som hade svårt att spela sig närmare EM.

Under dansande halvmånar och en fullmåne blev det som Erik Hamrén sagt:

Fotbollsmässigt intressant.

Om fotboll bara vore fotboll borde alla matcher spelas i Turkiet.

Efter att ha passerat poliskontroller, vaktkontroller och ett par kontroller till öppnade sig en soldriven, toppmodern turkgryta. Trettiotusen vajande röda flaggor, stjärnor och halvmånar och Ceddin Deden som dånade ut i betongen:

– Den turkiska nationen, den turkiska nationen. Älska nationalismen med passion. Förstör din fiende, låt dem lida i förbannad vanheder.

Det här landet har en kärleksaffär med sitt fotbollslag, spelarna försvinner upp bland publiken på uppvärmningen, tiotusen skriker fram sitt Türkiye, och lagom till avspark vecklade Antalyaspors ultras ut en banderoll med budskapet ”självständighet eller döden”.

I skuggan av mörkret spelades en vänskapsmatch som var på riktigt. Om Erik Hamrén ville veta om hans spelare och spelsätt skulle flyta eller sjunka så var det här på allvar.

Visar skillnaden

Så hur flöt det?

Tja, först av allt ska man ha klart för sig att Turkiet är ett bra lag. De kvalar sällan in till mästerskapen, men när de gör det är de bra. VM-brons-bra. EM-brons-bra. Deras mittfält (även utan Calhanoglu) håller hög europaklass, Arda Turan är en världsspelare, och med Burak Yilmaz borta har de möjligen hyfsade anfallare.

Sverige mötte det med ett försvarsspel som ju inte blir sämre utan Zlatan Ibrahimovic, med lojalt slitande anfallare (Berg, framför allt) och ett kompakt 4-4-2, utspritt över trettio meter mitt på planen.

De flyttade över extremt hårt, och hade okej kontroll på bollskickliga turkar, även om de drog på sig onödigt många frisparkar nära mål.

Framåt fick vi ett fenomenalt bicykletaförsök av John Guidetti, en match till när det syns att spelare som Kim Källström och Mikael Lustig varit med förut (”att spela fotboll är väldigt enkelt, men att spela enkel fotboll är det svåraste som finns” sa Cruyff) och vad det betyder – men också en match som visar skillnaden mellan ett bra Sverige utan Zlatan Ibrahimovic och ett bra Sverige med honom.

Kraven på det tidiga anfallsspelet blir så mycket högre utan en tidig avlastningspunkt. Spetsen i det sena anfallsspelet… ja, det där vet ni ju redan allt om. Ett exempel: Efter en kvart skickade Guidetti in ett inspel mot Marcus Berg, som inte kom till avslut. Det var exakt den sorts situation som väldigt få svenska spelare gör mål i – men där Zlatan kunnat göra två med en träff.

Tuff start för Augustinsson

Så såg lagspelet ut.

Testerna som Hamrén gjorde gav inga himlastormande succésvar. Victor Nilsson Lindelöf är modig med bollen, tar med den fram och hittar ofta uppspel på fötter – men det var också han som hamnade fel och sparkade hål i luften så att Cenk Tosun kunde skicka upp 1–0 i första bästa kryss (”Innan jag gör ett misstag gör jag inte det misstaget” sa Cruyff). Han förtjänar ändå fler chanser.

Ludwig Augustinsson fick debutera mot Arda Turan, och fick en tuff start. Han har den där sortens offensivreflexer som Sverige saknat sedan Erik Edman surat klart, men fick få tillfällen att visa det och gjorde en del dumheter defensivt, juniorriskerade bland annat att orsaka en onödig straff.

Den som visade mest var John Guidetti, första halvtimmen. Det syns att han helst spelar som spets, men i EM kan Hamrén välja mellan Guidettis konkretion och Bergs löpjobb.

Det togs kanske inga stora sjumilakliv mot EM-elvor för någon av dem, men för Sverige var det här en bra kväll.

Nej, de flyttade inte boll tillräckligt snabbt för att kompensera för det lagkaptensformade hålet längst fram. Och nej, Erkan Zengin var inte ett tillräckligt anfallshot för att måla över sina defensiva brister.

Inte kattpiss

Men de höll ihop, de stod upp, de krigade in ett Granqvist-mål och de var bara tio minuter och en fenomenal turkisk frisparkssekvens (”för att vinna måste du göra ett mål mer än din motståndare” sa Cruyff) ifrån att komma hem från Antalya med oavgjort.

Det är verkligen inte kattpiss.

Publiken skanderade Fatih Terims namn, de hyllade Arda Turan när han byttes ut med en halvminut kvar, och de vevade sina röda flaggor så att det syntes ända upp till fullmånen. I nästa vecka bygger Hamrén vidare, han har ett lag nu och han har en lagkapten att lägga till på toppen.

Vad det betyder? Om jag ville att du skulle förstå det hade jag förklarat det bättre.

(Det var Cruyff som sa det också).

Sportbladets betyg:

12. Robin Olsen

Bra med på ytorna en bit ut i straffområdet. Rätt placerad, stabil vid distansskott och inspel. Men sänkt av Tosun.

2. Mikael Lustig

Nickstädade vid i stort sett varje fast defensiv situation och stabil övrigt. Sparsamt med i offensiven, men ett överraskande skott i första.

14. Victor Nilsson Lindelöf 

Högt i position i ett läge där Turkiet ställde om mot oorganiserat svenska försvar vid första målet. Tveksam även vid andra. Ingripande som drar ner helhetsintrycket.

4. Andreas Granqvist

Höll i hop backlinjen genom att ligga rätt och agera värderat. Aningen hårdhänt när fötterna inte hann med. Skulle bytt i paus men spelade på och kvitterade.

17. Ludwig Augustinsson

Inledde tveksamt, men i den 17:e minuten snodde "Ludde" bollen från bländande Arda Turan. Klarade sig ofta en mot en fast med liten marginal. Fyllde väl sparsamt, men avvägt på offensivt.

21. Jimmy Durmaz (ut 46)

Bra på de små ytorna. Fick offensivt spelrum med stark Lustig bakom. Kreativ med svårare passningar, men inte framme själv i avslutslägen.

8. Albin Ekdal (81)

Krånglade till det i korta passningsspelet. Löpte bra, försökte, men hittade inte rätt med sistapasset vid flera tillfällen.

9. Kim Källström (71)

Många frisparkar emot första 15, men stark närkamperna och flera öppnande passningar. Jobbade ihop till varningen.

22. Erkan Zengin (62)

Fåtal fina offensiva initiativ, men i långa stunder osynlig. Inget större samarbete med Augustinsson att prata om.

11. Marcus Berg

Trubbig och ojämn. Vann närkamper, var stark i luften, men missade ett par riktigt bra lägen. Defensiva arbetar räddar godkänt.

20. John Guidetti (62)

Var så nära drömmålet med fint bicycletaförsök. Fick slita mycket i tomma intet men hotade mer än Berg.

Avbytare:

7. Sebastian Larsson (46)

Ett par stora missar, men Seb L visade ändå med sin högerfot och enorma arbetskapacitet vad han betyder. Ett steg mot EM.

6. Emil Forsberg (62)

19. Emir Kujovic (62)

16. Pontus Wernbloom (71)

13. Oscar Hiljemark (81) spelade för lite för att betygsättas.

Betyg: Simon Bank, Petra Thorén, Michael Wagner.

Turkiet:

1. Volkan Babacan

--

7. Gökhan Gönül

15. Mehmet Topal

3. Hakan Balta (39)

18. Caner Erkin

--

16. Ozan Tufan

8. Selcuk Inan

--

10. Arda Turan (90)

14. Oguzhan Özyakup (63)

20. Volkan Sen (65)

--

9. Cenk Tosun (82)

Avbytare:

Ahmet Yilmaz Calik (39)

Alper Potuk (63)

Kerim Frei (65)

Yunus Malli (82)

Olcay Sahan (90)