”Vart fan tog bollen vägen?”

Foto: Jan Olsson.
FOTBOLL

Han blev bortfintad av Johan Cruyff under VM 1974.

En sekvens som sprids på sociala medier.

– Jag minns att jag tänkte: ”vart tog bollen vägen?” Jag hade ju honom i hörnet precis, säger Jan ”Lill-Janne” Olsson.

Den före detta fotbollsspelaren Johan Cruyff avled under skärtorsdagen efter en tids sjukdom. Han blev 68 år gammal.

Fotbollslegenden hade en lång och framgångsrik karriär med bland annat Ajax, Barcelona och det holländska landslaget där han var med och förde landet till en andraplats under VM 1974. Han utsågs till turneringens bäste spelare.

Det var också under det världsmästerskapet som han gjorde ”Cruyff-finten”. Spelaren som blev bortfintad var svenske landslagsspelaren Jan ”Lill-Janne” Olsson.

”Om jag blev knäckt?”

– Jag hörde att han varit sjuk i cancer, men jag visste inte att han gått bort. Det var tragiskt och tråkigt att höra. Jag har alltid tyckt att han var världens bästa spelare. En stor spelare, en ledare på planen, säger Olsson.

– När jag pratar om min karriär så berättar jag alltid om den finten. Det är roligt att ha blivit bortdribblad av en världsspelare. Den bästa jag har spelat emot. Jag mötte honom tre gånger, bland annat när han var i Barcelona. Men det var bara den gången som han dribblade bort mig.

Den rullar på sociala medier nu. Man ser den överallt.

– Jaså, är det så? Många har ringt och frågat mig genom åren och frågat mig hur jag reagerade på finten. Om jag blev knäckt?

”Då var jag inte ens nära”

Blev du det? Hur minns du situationen?

– Jag kommer ihåg hela sekvensen. Bollen gick ner mot hörnflaggan och jag tyckte att jag hade honom perfekt och tänkte glidtackla. Men sen tänkte jag: ”vart fan tog bollen vägen?”. Jag stod kvar och han var borta. Den finns på näthinnan fortfarande.

– Cruyffs var smart och riskerade aldrig att förlora bollen i fel läge. Han hade styrkan i passningsspelet och visste precis var han skulle sätta bollen, så du kom honom aldrig nära.

Men den här gången dribblade han...

– Ja. Man kom aldrig honom så nära. Bara den gången, och då var jag inte ens nära, haha. Jag minns honom med värme. Det är en för ung ålder att dö. Jag lider med hans familj och nära vänner.