PL-stjärnans hotell dolde arkeologisk skatt

Foto: TT

avErik Karlsson

FOTBOLL

Tottenham-stjärnan Mousa Dembélé ska öppna ett hotell tillsammans med sin syster Assita.

Men redan innan portarna öppnas har bygget visat sig värdefullt.

I ett dolt rum i källaren har arkeologer hittar 1700-talsföremål värda miljoner.

1 av 3 | Foto: Stad Antwerpen

Lyxhotellet som Mousa Dembélé tänkt öppna tillsammans med sin syster hemma i Antwerpen ska heta ”De Gulde Schoen” (Den gyllene skon), men det visade sig att det inte bara är namnet som får tankarna att gå till en värdefull skatt.

För när syskonen tänkte inleda arbetet med att bygga ett spa i källaren bad de först några arkeologer titta igenom källarutrymmet.

Och det blev en jackpott.

– Vi har hittat hundratals 1700-talsföremål. Det har förmodligen legat en krog eller ett lyxhotell här eftersom vi hittar så många matlagningskärl och porslinsskärvor. Vi har även hittat en del glasobjekt med målad dekor. Sen måste även en konstnär ha bott här någon gång för vi har hittat många skulpturer i gips, det är väldigt ovanligt att hitta sådant väl bevarat, säger arkeologerna Tim Bellens och Jerry Driesen till hln.be.

”Glada över de värdefulla sakerna”

Enligt uppgifter i brittisk press ska värdet på föremålen, som hittades i ett dolt hålrum i källaren, tillsammans ha ett värde på cirka 10 miljoner kronor. Men föremålen kommer skänkas till lokala museum alternativt ställas ut på det snart färdiga hotellet.

– Vi är glada över att ha hittat dessa värdefulla saker och vi kommer hitta bra ställen för dem, säger Assita Dembélé till hln.be.

Bästa målskyttarna i Premier Leagues historia 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM