Karlsson: Videogranskningen måste fungera smidigare

1 av 2 | Foto: PHIL NOBLE / X01988
FOTBOLL

Så VAR vi igång igen.

Ska videoteknologin fungera måste det skötas smidigare än så här.

FA-cupdrabbningen mellan Liverpool och West Bromwich på Anfield fick en pangstart.

Gästernas Chris Brunt slog en tam hemåtpassning, Jonny Evans gjorde sitt bästa för att sänka sin prislapp inför en eventuell januariflytt och någon sekund senare hade Roberto Firmino lyft in 1–0 över en chanslös Ben Foster.

Direkt efter avspark satte WBA upp ett anfall som slutade med att Jay Rodriguez dunkade in 1–1 i krysset.

Och bara ett par minuter senare kom 1–2 genom samme Rodriguez sedan WBA hittat förbi Liverpool längs vänsterkanten.

Det var en häftig matchöppning och det lade upp för en högintressant kväll.

Sedan tog VAR över.

Det var inte godtagbart

Videoteknologin är på väg in i fotbollen, vare sig vi vill eller inte. Jag har inte varit någon motståndare. Jag kan köpa att matchavgörande sekvenser som målsituationer och röda kort granskas i efterhand. Straffsituationer? Jag vet inte, där är jag mer tveksam. Det känns som huvuddomarens uppgift.

Hur som helst måste VAR fungera snabbare och smidigare än det gjorde i kväll.

Craig Dawson nickade in det som hade varit ett 1–3-mål, men domaren Craig Pawson informerades om att det möjligen kunde ha varit offside. Målet dömdes bort. Det hade kunnat gå att avgöra snabbare, men okej, det var väl godtagbart.

Sedan kom nästa situation när Mohamed Salah föll i straffområdet. Pawson friade, men videodomaren hade sett en dragning i armen på Liverpoolspelaren och efter en lång stunds väntan med drygt 50 000 frågetecken på läktarna pekade Pawson på straffpunkten (en straff som Roberto Firmino drog i ribban).

Den hanteringen var inte godtagbar.

Behöver förbättras

Det var inte slut där. I slutet av halvleken kom 1–3-målet för WBA, men då skulle det tittas på videon igen eftersom det möjligen kunde ha varit offside. Borde inte videogranskarna ha kunnat avgöra det snabbare än vad som blev fallet? Det räckte med en repris för mig från tv-soffan för att se att det inte var offside och att målet skulle godkännas.

Så långt hade all videogranskning börjat likna en fars mer än en match.

Det som hade kunnat vara en klassisk FA-cupkväll för West Bromwich blev i stället, åtminstone för alla neutrala, en påminnelse om att videoteknologin kommer att påverka fotbollsupplevelsen.

Ska VAR på allvar implementeras i fotbollen, och innefatta mer än en målkamera, behöver systemet förbättras. Besluten måste vara effektivare, processen snabbare.

Så här vill i alla fall inte jag ha det i fortsättningen.

▪▪▪
Det var tråkigt för Alan Pardews West Bromwich att deras insats skulle överskuggas av VAR-cirkusen. Pardew, vars lag inte förlorat sedan 2 januari, lyckades neutralisera Liverpool på ett imponerande sätt. Vi talar trots allt om jumbon i Premier League.

Målvakten Ben Foster var ett monster mellan stolparna.

Är Pardew också på väg att få fason på ett av Premier Leagues krislag? I så fall har typ alla tränarbyten under säsongen gett förbättringar.

Jürgen Klopps gäng knäckte Manchester Citys förlustfria supersvit för ett par helger sedan, men har sedan dess två raka förluster mot Swansea i ligan och nu West Bromwich i cupen. Det här var tredje året i rad som laget åker ur FA-cupen i fjärde omgången. Liverpool har fortfarande problem med lågt stående försvar och det är ingen tvekan om att Coutinhos kreativitet kommer att saknas i dessa matcher.

Lagets försvarsspel fungerade – även med nyförvärvet Virgil van Dijk i backlinjen – ungefär lika effektivt som videogranskningen.

Så fungerar transferfönstret 00:45

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM