”Mördare kan arbeta i fotbollens storklubbar”

Uefa-presidenten slår larm: Klubbarna hålls som gisslan

Foto: Laurent Gillieron / TT / NTB Scanpix
FOTBOLL

Hundratals miljoner kronor försvinner från fotbollen när klubbarna hålls som gisslan och tvingas köpa spelare de egentligen inte vill ha.

Efter att Europas elitlag slagit larm till Uefa lovar presidenten Aleksander Ceferin nu att städa upp på transfermarknaden.

– I dag kan en mördare vara fotbollsagent, säger Ceferin till Telegraph.

I Uefas senaste finansiella rapport undersökte det Europeiska fotbollsförbundet 2000 fotbollsövergångar som genomfördes mellan 2013 och 2016. Vad som bland annat framkom var de hisnande summor spelaragenterna plockade ut i provision.

”Hålls som gisslan av agenterna”

I snitt tog agenterna, vars uppdrag är att representera spelarna vid förhandlingar, mellan 13 till 14 procent av övergångens värde i provision men vid 25 procent av de mindre affärerna (värda mindre än en miljon euro) och vid tre procent av de 1045 större spelaraffärerna (som översteg en miljon euro i värde) var provisionen till agenterna över 50 procent. I vissa fall över hundra procent.

Som exempel kan nämnas att Alexis Sanchez agent Fernando Felicevich enligt brittiska tidningsuppgifter fick över 110 miljoner kronor i provision när chilenaren i dagarna bytte klubb från Arsenal till Manchester United.

Nu avslöjar Uefas president Aleksander Ceferin de desperata rop på hjälp han får från Europas toppklubbar som beskriver hur de ”tagits som gisslan” av agenterna.

– De kommer till dem och säger ”ni ska betala mig 50 procent av övergångssumman, annars går spelaren någon annanstans”. Eller ”ni vill köpa honom men ni ska också köpa den och den spelaren som ni kanske inte vill ha men ni kommer betala provisionen och ta spelarna ändå”, säger Ceferin till Telegraph.

”Kan inte stoppa det om spelarna är dumma”

Efter att Fifa slopade sitt kontrollsystem gällande agenter 2014 har marknaden förvandlats till rena vilda västern. Något Ceferin beskriver med väldigt allvarliga ord.

– Situationen är värre nu. Nu kan, om vi överdriver något, en mördare ändå vara fotbollsagent.

Presidenten inleder på tisdagen därför diskussioner med Uefas strategiska råd kring nya regler som ska tygla transfermarknaden. Bland förslagen från Ceferin finns bland annat en begränsning för hur stora provisioner agenter får ta ut.

– Vi borde ha ett tak för hur mycket en klubb får betala en agent. Om spelaren sedan är dum nog att betala själv så är det inget vi kan stoppa.

Utöver agentreglerna ska rådet också diskutera andra åtgärder med avsikt att ”återställa den sportsliga balansen” inom fotbollen, något presidenten säger sig se som sitt viktigaste uppdrag under ämbetsperioden. För att inte riskera att de rikaste klubbarna får för stora sportsliga fördelar kan åtgärder som en ”lyxskatt” om en klubb överstiger ett förutbestämt lönetak bli aktuellt men även restriktioner kring hur många spelare en klubb får ha i sin ägo.

Läs mer om de nya förslagen i avslöjandet från Le Parisien, som Sportbladet rapporterat om.

Här är fotbollens 10 dyraste övergångar 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM