Spurs vann mot United inför rekordpublik

Niva: Konstigaste United-insatsen sedan Mourinho kom till klubben

FOTBOLL

Christian Eriksen gjorde mål efter elva sekunder, men är ändå inte King.

Motståndarna Manchester United har problem på en helt annan nivå.

– Jag har sett mycket märkligt under José Mourinho, men det här var den konstigaste Manchester United-insats jag sett sedan han kom till klubben, säger Erik Niva.

Direkt efter avspark skickade Jan Vertonghen upp en lång boll mot Uniteds straffområde. Kane vann en höjdduell och nickade vidare mot Son, som dock inte kunde kontrollera bollen. I stället hamnade den hos Eriksen som fri mot de Gea i Unitedmålet inte gjorde något misstag: 1–0 efter bara elva sekunder.

– Det här är ett osannolikt mål, som på sitt sätt även understryker precis hur betydelsefull Christian Eriksen är för Tottenham. Inte för att han alltid kommer att få sådana där lägen, men för att han får laget att ticka. Man pratar om att Harry Kane är oersättlig för Spurs, det är Christian Eriksen också, säger Sportbladets Erik Niva i Viasats sändning.

Enligt BT Sports tog det exakt 10,5 sekunder innan Eriksen hade gjort mål. Det innebär att målet var det tredje snabbaste i Premier Leagues historia.

King snabbast

Allra snabbast var Ledley King som i en match mot Bradford år 2000 gjorde mål för Tottenham efter 9,9 sekunder.

Även Alan Shearer var något snabbare när han i en match mot Manchester City 2003 gjorde mål för sitt Newcastle efter 10,4 sekunder.

Kvällens publiksiffra var dock ett nytt rekord i ligan. 81 978 hade bänkat sig på Wembley. I den 28:e minuten fick de se Manchester Uniteds mittback Phil Jones göra självmål efter att ha vinklat in ett inspel från Tottenhams ytterback Kieran Trippier. Snyggt om det inte hade varit i eget mål.

Mourinho: ”Målen var löjliga”

I jakten på en reducering bytte United in nickstarke Marouane Fellaini i den 63:e minuten. Men bara sju minuter senare bytte Mourinho ut belgaren mot Ander Herrera. Fellaini såg inte glad ut när han lommade in i spelartunneln.

– Det var någonting med hans knä. Tråkigt för mig och för honom, säger José Mourinho efter matchen.

Unitedtränaren säger att Tottenham visserligen är ett bra lag, men att ”båda målen var löjliga”.

– Det första målet beror på en rad misstag. Mitt lag har tittat på Tottenhams avsparkar på video många många gånger. De vet precis hur de gör, säger Mourinho i Viasats sändning.

– Efter det första målet tyckte jag ändå att vi var med. Vi försökte skapa och visade att vi var farliga. Men det andra målet dödade oss mentalt.

”De deltar över huvud taget inte”

Erik Niva säger att Tottenham visade prov på karaktär genom att prestera så bra som laget gjorde.

– Men även om det överraskar mig litegrann är det ingenting mot hur häpen jag blir när jag ser Manchester United försöka spela fotboll, eller vad de nu gjorde i kväll. De var över huvud taget inte där.

– Så som de uppträdde i andra halvlek när de ska jaga mål … de deltar över huvud taget inte. Jag har sett mycket märkligt under José Mourinho, men det här var den konstigaste Manchester United-insats jag sett sedan han kom till klubben. Oerhört oerhört konfunderande.

I United fanns nyförvärvet Alexis Sánchez med från start. Svenske Victor Nilsson Lindelöf lämnades utanför truppen.

Skytteligatoppen – Premier League 00:15

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se