- Vi kan gå hela vägen redan i år

FOTBOLL

Efter utklassningen tror Yngvesson på guld för MFF

1 av 2 | Foto: ULF NYLÉN
Namn: Andreas Yngvesson. Ålder: 27. Bor: Sundsvall (från och med december Malmö). Moderklubb: Alnö IF. Klubbar: Sundsvall, 1995-96, AIK, 1997-98, Gif Sundsvall 1998-2001, Malmö FF 2002-. Allsvenska mål: 12. Aktuell: Gjorde sitt första allsvenska mål för Malmö FF när skånelaget utklassade IFK Göteborg i går.

GÖTEBORG

I fjorton långa år har Malmö längtat.

Kanske behöver de bara vänta femton omgångar till.

- Vi kan gå hela vägen, säger Andreas Yngvesson, 27.

Fanns dem inte tidigare så tändes gulddrömmarna definitivt efter den mästerligt genomförda bortasegern mot IFK Göteborg.

En andraplats i tabellen och även om 15 omgångar återstår måste frågan ställas; är Malmö FF på väg mot sitt första allsvenska guld sedan 1988?

Andreas Yngvesson tror det.

- Visst kan vi gå hela vägen. Vi har kapaciteten att vinna redan i år. Men det är 15 omgångar kvar, lätt att komma ner i svackor och vi får nog köra med klyschorna ett tag till: vi tar en match i taget, säger "Ante" och skrattar.

Mot Blåvitt visade Andreas Yngvesson vägen med sitt 1-0 efter elva minuter.

Stenhårt vid stolpen

Peter Ijeh vann en duell med Fredrik Risp och hittade "Ante" som i misstänkt offsideläge sprang i från Magnus Erlingmark. Skottet satt stenhårt vid första stolpen, utan chans för Bengt Andersson.

- När jag mötte dom med Giffarna förra året försökte jag placera vid bortre stolpen men den tog Bengt. Nu gick det bättre, säger Andreas som även var inblandad i tredje målet - med en läcker passning mellan mittbackarna gav han skyttekungen Peter Ijeh fritt läge.

Ett mål, en assist och en mycket bra insats av anfallaren som köptes från Gif Sundsvall för cirka en miljon kronor i vintras.

- En liten avbetalning, skrattar han efter sitt första allsvenska mål i Malmö-tröjan.

Tränare Tom Prahl var naturligtvis nöjd med forwardsparet som med lite hjälp från mittfältets Erik Johansson gjorde fyra mål på totalt åtta skott.

- De sprang sönder Göteborgs försvar och var djävulskt effektiva, förklarade Prahl som med Niklas Skoog avstängd gav Andreas Yngvesson chansen där han trivs allra bäst - på topp.

Strulade till planerna

Tidigare har "Ante" spelat ytter.

- Jäkligt skönt. Nu har jag ställt till med lite strul i Toms planer. Men det gör jag gärna om det hjälper laget.

Niklas Skoog är tillbaka nästa match. Blir det kanten för dig då?

- Inte en aning. Men jag försämrade knappast mina chanser att spela forward.

I fjol blev det 0-10 på två matcher mot IFK Göteborg, nu har Malmö tagit halv revansch.

- Jag var inte med då men har hört folk snacka om det. För mig brukar det gå bra mot IFK, har inte förlorat på tre år. Men att vi skulle vinna med 4-0, nej det trodde jag inte.

Nu väntar Landskrona på söndag, skånederby och nytt toppmöte.

- Första derbyt hemma på stadion. Sådan har man bara sett på tv. Kan inte bli bättre, speciellt med våra fans. I dag var dom helt otroliga. Jag måste tacka dom, säger Andreas.

Efter derbyt återstår 14 omgångar av allsvenskan.

14 år efter MFF:s senaste guld...

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM