Jag är inte rädd att misslyckas

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Jonas Thern om beslutsångest, läromästare, försäsonger - och framtiden i Halmstads BK

HALMSTAD

På fotbollsplanen var Jonas Thern, 34, en av de hårdast arbetande.

En av de första åtgärderna som ny tränare för Halmstads BK?

Mer semester för spelarna.

- Den svenska försäsongen är för lång.

FRÅN TVÅAN TILL ALLSVENSKAN J onas Thern lämnar moderklubben IFK Värnamo för att bli Halmstads nye tränare efter Tom Prahl. En logisk etapp på Therns resa som i framtiden kommer att sluta som förbundskapten, skriver Lasse Sandlin.
Foto: anders wejrot
FRÅN TVÅAN TILL ALLSVENSKAN J onas Thern lämnar moderklubben IFK Värnamo för att bli Halmstads nye tränare efter Tom Prahl. En logisk etapp på Therns resa som i framtiden kommer att sluta som förbundskapten, skriver Lasse Sandlin.

För tre veckor sedan ringde det hemma i herrgården Herrestad utanför Värnamo.

I andra änden fanns tidigare landslagskamraten, numera spelaragenten, Roger Ljung. Han ställde frågan:

- Halmstad undrar om du är intresserad att ta över efter Tom Prahl?

Den i vanliga fall så eftertänksamme Thern svarade snabbt.

- Nej. Absolut inte.

Orsaken fanns i Therntränade IFK Värnamos resultat strax före telefonsamtalet.

- Vi hade förlorat tre matcher på raken och jag tyckte att allt med fotboll bara var skit. Och så var jag inte beredd att lägga ner all tid som krävs på den nivån.

- Men en stund efter att jag pratat med Roger ångrade jag mitt snabba nej. Om jag någonsin ska träna ett allsvensk lag så finns det inte många som passar mig bättre, berättade Thern i går på en presskonferens i Halmstad.

Klubbens ordförande, Bengt Sjöholm, hade svårt att acceptera Therns snabba nej och ringde upp ett par dagar senare och bad om att man åtminstonde skulle träffas.

- Två minuter in på det mötet kände vi från HBK att Jonas var helt rätt person. Då växte bara våra ansträngningar för att verkligen få honom, säger Sjöholm.

Therns första nej blev till ett ja.

"Det var ändå mästarna som hörde av sig"

En av svensk fotbolls riktigt stora, lagkapten i bronslaget från VM 1994 och vinnare av Guldbollen 1989, är tillbaka i elitfotbollen.

Som tränare, i allsvenskan. Kontraktet med Halmstad är på tre år.

Vad fick dig att ta jobbet?

- Det var ju ändå regerande svenska mästarna som hörde av sig. Och så lyssnade jag på Roger (Ljung). Han sa att om det var någon klubb som skulle passa mig så var det Halmstad.

Vilken betydelse hade det som Ljung sa?

- Stor. Roger och jag har fortsatt att hålla kontakten från tiden tillsammans i landslaget. Där var det alltid vi två som snackade taktik tillsammans. Vi hade samma syn och idéer.

Hur är kontakten med andra landslagsspelare?

- Då och då pratar jag med Stefan Schwarz. Sedan är det inga fler från VM-laget. Joakim Nilsson med familj och min umgås med varandra privat också sedan många år.

Den hårdarbetande mittfältaren med den låga tyngdpunkten, kroppsfinterna och precisa passningarna upptäcktes av Malmö FF i IFK Värnamo 1984.

Han blev svensk mästare med MFF två gånger (1986 och 1988) och försvann sedan ut till en proffskarriär i Europa som varade i tio år.

- Under de åren tänkte jag ofta på hur jag skulle gjort saker annorlunda om jag själv varit tränare, säger Thern.

Som till exempel?

- Jag var aldrig så bra tränad som under åren i Italien. Jag gillade det sättet som vi tränade - intensivt under en kortare period före seriestarten.

Är det något som du tar med dig till Halmstad?

- Kanske. Ett par veckor längre ledighet för spelarna skulle säkert inte skada. Sedan kan man ju försöka variera försäsongen mer. Killarna ska ha kvar motivationen att orka träna.

Vilka tränare har påverkat dig mest?

- Roy Hodgson och Sven-Göran Eriksson. Roy är den jag lärt mig mest praktiskt av under tiden i Malmö FF. Han och Bob Houghton la grunden för det sätt som nästan alla svenska lag spelar i dag - 4-4-2 och press med understöd. Svennis var fantastisk med coachningen under matcherna.

Intrycken, erfarenheten och ledaregenskaperna gjorde att det tidigt snackades om landslagskaptenen Thern som en framtida förbundskapten. Ändå var tränarkarriären inget som han planerade.

- Jag ville verkligen försöka komma tillbaka som spelare efter alla skador sista året med Glasgow Rangers. Men dagen efter att jag spelat en B-lagsmatch borta mot Livingston svullnade knät upp och såg ut som en boll.

- Det var tungt att behöva sluta då. Jag var ändå såpass ung att jag kunde spelat ytterligare ett par bra år till utomlands.

Familjen Thern, Jonas och sambon sedan 17 år tillbaka, Ann-Sofie Hilding, 32, barnen Simon, 9, och Alicia, 5, flyttade hem till Sverige och herrgården strax utanför Värnamo våren 1999.

- Det blev ett knappt halvår utan fotboll. Sedan hörde IFK Värnamo av sig och ville ha lite hjälp.

Till säsongen 2000 var han fullt ut tränare för division tre-laget.

Succé direkt och avancemang till tvåan.

Vad gjorde du?

- Jag tror mycket på att hitta det som varje spelare är bra på och sedan förädla det till 100 procent. Lyckas man med det hos flera spelare så blir också hela laget bättre.

- På den nivån tyckte jag också att man skulle ställa grundläggande krav. Alla spelare ska kunna slå en rak passning på 25 meter med vristen utan att det blir skruv på bollen.

Vilken fotboll vill du att ditt lag ska spela?

Thern sitter tyst en stund och funderar. Sedan säger han:

- Förra året såg jag några av Real Madrids matcher i Champions league på tv. Det var ett, två tillslag hela tiden, högt tempo och tät markering. Då satt jag hemma och inspirerades och skrev ner massor med idéer.

- Sedan kom jag på mig själv att det kanske inte är så lätt att genomföra dem i en svensk fotbollsvardag. Det är ganska olika förutsättningar, säger han med ett skratt.

"Jag gillar HBK:s filosofi med unga spelare"

Hur passar det ihop med Halmstads BK, som är känt för att inte göra några stora, dyra satsningar?

- Jag kan Halmstads filosofi och gillar den. Jag kommer inte kräva att vi ska värva fem etablerade spelare. Det är mer intressant med unga spelare. Att få dem att pröva sina gränser och våga på fotbollsplanen. Jag är inte rädd för att misslyckas.

Skulle du kunna hoppa in och spela själv?

- Det var en skön känsla att dra på sig den här matchtröjan i alla fall, säger Thern och drar i den blåvita dräkten. Men fysiken är inte som för ett par år sedan. Skulle jag ta i nu hade jag åkt på några sträckningar direkt.

Hur mycket har du sett Halmstad?

- En match bara, mot Helsingborg (2-2). De närmaste veckorna prioriterar jag Värnamo. Vi ska försöka hänga kvar i division två. Samtidigt ska jag lära känna spelarna och ledarna i Halmstad. Från 1 november blir Halmstad på heltid.

- Det tar bara en timme hem, så jag ska pendla. Men jag skaffar nog ändå en övernattningslägenhet i stan.

Går det bra för dig med Halmstad kommer snabbt snacket om dig som en framtida förbundskapten.

- Jag måste vara ödmjuk. Jag är nybörjare. Jag är tacksam över att Halmstad har gett mig den här chansen.

VM-hjältarna från 1994 - det här gör de i dag

Michael Wagner

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN