UG:s nya bevis - ”Höglund” aktiv under 2012

avErik Karlsson

"Det är mycket klargörande"

AIK ifrågasatte uppgifterna om ungdomstränaren Johan Höglund var aktiv i Firman samtidigt som han var ungdomstränare.

Nu publicerar Uppdrag granskning utdrag ur inlägg som kopplar Höglund till en ledande roll i Firman under sommaren och hösten 2012.

I utdragen bekräftar bland annat Johan Höglund officiella Sverigescenen-texter om samtal med Andreas Alm och uppmanar Firmans medlemmar att går på årsmöte i AIK för att rösta bort styrelseledamöter som försöker stänga av Firmanmedlemmar från matcher.

Efter att Uppdrag granskning igår sänt sitt program om Firman och dess kopplingar till AIK var klubben framförallt kritisk till bevisningen som kopplade ungdomstränaren Johan Höglund till en aktiv roll i Firman samtidigt som han varit tränare i AIK:s akademi.

– Vi vet inte ens om det är han som skrivit. Vi (AIK) har inga bevis för att han fortfarande är aktiv och det som visas upp i programmet är något som skrivits på ett internt forum som vi inte ens vet att han har skrivit. Vi måste i så fall överbevisas att han är medlem, sa presschef Gabriella Blombäck.

Uppdrag granskning lovade då att publicera ytterligare material för att bevisa kopplingen.

Hyllar huliganslagsmål

Det har man nu gjort. På sin hemsida lägger man nu ut flera utdrag från det stängda Firman-forumet AIK finest som ger en bild av Johan Höglund som en ledande Firman-medlem under sommaren och hösten 2012, under vilken han också agerade som ungdomstränare i AIK.

Inläggen som publiceras säger bland annat att:

Det var Johan Höglund som tog ut Firmans fotbollslag till turneringen årets Råttjävlar.

Johan Höglund själv efter upploppen i samband med matchen mot Lech Poznan-matchen i augusti postat ett inlägg där han hyllar insatsen med ord som:

"Fick fan South Bermondsey-vibbar utanför östra igår. Feta veteraner som stod och log nickandes på uteserveringarna när den unga generationen gick loss. Millwall style."

Johan Höglund var den som förhandlade årskortsplatser för Firmans räkning direkt med vd Thomas Edselius.

Men de två tydligaste bevisen för Höglunds aktivitet i Firman kommer i två andra utdrag. I det första så visas att Johan Höglund varit med på ett möte med chefstränare Andreas Alm tillsammans med andra Firman-medlemmar. En annan ledande medlem vill då publicera en offentlig text om mötet på Sverigescenen och mejlar därför Johan Höglund för att få godkännande kring textens innehåll.

"Funkar för mig", svarar Höglund om texten som uttrycker en viss oro för lagets prestation men ändå ger stöd till Alm som tränare.

Mobiliserar Firman-medlemmar till årsmöte

I september månad har sedan AIK:s huvudförening ett årsmöte. Ett möte som bland annat ska avhandla en motion om "godtyckliga avstängningar" från arenor som drabbat bland annat Firman-medlemmar. Då är Johan Höglund den som mobiliserar medlemmarna, med stöd från valberedningen, att försöka få så många som möjligt att delta. Knappt två veckor före mötet skriver han följande:

"Hej på er! Som många av er vet har vi genom XX (red anm.) lämnat in en motion angående de godtyckliga avstängningar som bla drabbat oss senaste åren. Dessa avstängningar har aktivt drivits hårt utav två styrelsemedlemmar som nu valberedningen föreslår bli avsatta. [..] Valberedningen vädjar till oss som är medlemmar (är inte alla?) att komma och ge stöd för valberedningens förslag då detta ligger i vårt intresse."

UG: "Mycket klargörande"

Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Nils Hanson tycker att bevisningen nu är otvivelaktig kring det faktum att Johan Höglund varit aktiv både i Firman och som ungdomstränare på samma gång.

– Det är mycket klargörande och det tror jag AIK också inser, säger han.

– Det här är detaljerade inlägg som gör att det inte finns någon tvekan att det rör honom. Det finns fler detaljer i hans inlägg som säkerställer att det här han och ingen annan. Detaljer som bara han kan veta om, men då vi har valt att anonymisera honom i programmet så kan vi inte publicera dom heller, då vi i så fall skulle identifiera honom.

Sportbladet har sökt AIK:s ordförande Johan Segui som bad att få återkomma efter att ha kollat igenom de nya uppgifterna.

Ungdomstränaren själv vill inte kommentera de nya uppgifterna:

– Jag har ingenting att säga till dig, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM