AIK slog rekord – siktar mycket högre

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Stor sammaställning över sålda biljetter till allsvenska premiäromgången

AIK kommer från och med i år att spela på en gigantisk, potentiellt sparsamt fylld, arena.

Men till hemmapremiären nästa söndag ser det minst sagt lovande ut: i går hade man sålt 27 000 biljetter till matchen, nytt premiärrekord.

– Jag tror inte att det finns någon klubb som kan mobilisera massor som vi kan, säger klubbens vd Thomas Edselius.

AIK har fullt upp med att plocka upp sina flyttkartonger i ett nytt, enormt hus. Nästa söndag väntar premiärmatchen mot Syrianska och den tidigare rekordnoteringen för premiärer är redan passerad (26 516 dök upp då Kalmar kom på besök 2008), nu när mer än 27 000 biljetter är sålda.

– Vi borde kanske ha firat! Vi firar när vi klipper 30 000, säger vd:n Thomas Edselius till Sportbladet.

Nu är frågan: kan man slå det totala publikrekordet på 40 669?

– Det känns ju inte onåbart i alla fall. Om vi nu dessutom gör ett bra resultat borta mot Elfsborg tror jag att det kommer sälja på rätt bra.

”Budgeterat för 31 000”

Och om du får gissa?

– Jag tror att det blir 37 500. Vi har budgeterat för 31 000, fortsätter Edselius.

Landslaget har redan invigt Friends Arena med några, så gott som, fullsatta tillstälningar. 50 000 kommer AIK inte att nå i premiären, men den här säsongen spelas en match som får stora delar av Stockholm att maka sig ur huset: Tvillingderbyt.

– Är det någon match som man ska nå 50 000 på, så är det mot Djurgården.

”Otroligt roligt för svensk fotboll”

I fjol blev Malmö FF allsvenskans publiklag med ett snitt på 14 779 åskådare. I år räknar ändå MFF:s kommunikationsansvarige Per Welinder med att den facklan passas över från Skåne till Solna.

– Det är ju vi som har delat på den titeln. Men såhär är det: de har ett grymt läge och om ett så pass illa omtyckt lag som AIK kan fylla Friends så skulle det vara otrolig roligt för svensk fotboll, säger han och garvar.

Thomas Edselius är dock säker på sin sak.

– Jag tror inte att det finns någon klubb som kan mobilisera massor som vi kan. Det låter kanske förmätet, men jag tror inte det. Det märkte man i de sista matcher i fjol, när intresset är på topp känns det som att vi kan fylla 50 000 pers på en arena. Men det låter kanske kaxigt?

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.