Fotboll

Domen klar: Måste betala miljonskatten

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Ordföranden: ”Får se över hela verksamheten”

23 december 2010 skrev Sportbladet om Skatteverkets första krav. Nu har Therese Sjögrans LdB Malmö fått sin dom.
23 december 2010 skrev Sportbladet om Skatteverkets första krav. Nu har Therese Sjögrans LdB Malmö fått sin dom.

Guldet gick till Tyresö. Här är nästa smäll för LdB Malmö.

En domstol underkände i går klubbens tidigare konstruktion och tvingar föreningen att betala närmare fyra miljoner kronor i skatter.

– Vi kanske måste se över elitsatsningen, säger ordföranden Håkan Wifvesson.

Efter ett omdiskuterat mål blev Tyresö mästare i år före LdB Malmö.

Förvaltningsrätten i Malmö har helt gått på Skatteverkets linje och underkänt hur LdB FC Malmö överlåtit rättigheterna att sköta marknadsföring och sponsring till ett externt bolag.

Fotbollsklubben har hävdat att inkomsterna från rättigheterna till klubbnamnet inte ska beskattas eftersom man är en ideell förening.

LdB FC Malmö överklagade Skatteverkets beslut från december 2010 och i går föll domen i Förvaltningsrätten i Malmö:

"Förvaltningsrätten gör därför bedömningen att upplåtelsen av marknadsförings- och sponsringsrättigheterna inte har haft annat syfte än att finansiera Föreningens fotbollsverksamhet. Den saknar därmed naturlig anknytning till det ideella ändamålet."

Närmare fyra miljoner

Förvaltningsrätten fastslår därmed att LdB FC Malmö måste betala nära fyra miljoner kronor i inkomst- och mervärdesskatt.

– Jag har precis fått kännedom om domen, säger LdB:s ordförande Håkan Wifvesson till Sportbladet. Den här konstruktionen med att ett utomstående bolag skötte marknadsföring och sponsring hade vi tidigare. Sedan 2011 sköts, det precis som hos andra klubbar, inom föreningen.

– Nu får vi ta en diskussion med våra jurister om det är värt att driva ärendet vidare. Vi får resonera med den tidigare styrelsen varför de valde det upplägget, säger Wifvesson.

Klarar LdB FC Malmö, som redan har en väldigt ansträngd ekonomi, av att betala fyra miljoner i skatt?

– Vi får ta och se över hela verksamheten, kanske fundera på vilken elitsatsning vi har råd med. Men jag hoppas att intresset från främst näringslivet i Malmö att ha ett elitlag på damsidan är så stort att vi klarar av det. Vi har en fantastisk ungdomsverksamhet för unga tjejer som är viktig att värna om.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!