Asllani: Jag vill inte glida på Zlatans våg

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Kosovare Asllani om flytten till PSG, landslaget och Zlatan

1 av 7 | Foto: 2009 tog Asllani SM-guld med Linköping.

PARIS. Kosovare Asllani hade sex omgångar kvar i allsvenskan när något annat kom i vägen. Världens mest hårdsatsande fotbollsklubb närmare bestämt.

I går gjorde hon sin första träning med ett PSG som ska erövra världen – på alla håll.

– De vill ha världens bästa lag och jag vill vara en del av det, säger Sveriges nyaste utlandsproffs när Sportbladet träffar henne i Paris.

När Nasser Al-Kelaifi köpte Paris Saint Germain för två år sedan stod det snabbt klart att han tänkte bygga klubbens herrfotbollslag hela vägen upp till himlen. Ganska snabbt märktes det att hans ambitioner med resten av klubben var desamma. I rask takt trillade både handbolls- och fotbollsstjärnor in till den franska huvudstaden.

– Tränaren har gjort klart att de vill ha ett av världens bästa damlag, jag vill vara en del av det, säger Kosovare Asllani, som hörde sig för innan hon beslutade sig för att lämna Kristianstad under upploppet av allsvenskan.

– Jag hoppade inte på det här slumpmässigt, jag har pratat med Lotta (Schelin) om franska ligan och frågat Pia (Sundhage) vad hon tycker.

Kontraktet sträcker sig över två år, och tränaren Farid Benstiti säger sig inte vilja stressa fram något ur sin svenska värvning – nu när hon väl är i hamn.

”Prioriterar landslaget”

– Han ringde mig flera gånger under förhandlingarna och sa ”du måste komma hit, jag vill ha dig här”. När PSG hörde av sig kunde jag inte låta den chansen springa förbi mig. De står för en fotboll där man vågar slå den sista svåra passningen, säger ”Kosse” efter första träningen.

Målet med klubblaget är högsta tänkbara (”jag vill vinna Champions League”) medan hon är desto mer ödmjuk inför landslagets resa mot ett tänkt EM-guld på hemmaplan nästa sommar.

– Jag pratade med Pia om klubbytet eftersom jag verkligen prioriterar landslaget. Jag ville veta vad hon tycker, även om jag går på vad jag själv känner. Jag har ju inte haft henne som tränare, men de som haft det säger att hon är bra på att inspirera. Det är sånt som kan göra att man vinner. Jag tror det blir en bra förändring.

Alla verkar vara nöjda med ”förändringen” som det innebär med Pia Sundhage jämfört med Thomas Dennerby. Vad är ditt slutintryck av honom?

– Både och. Jag kom med i landslaget när jag var 19 år, för att sedan åka ut med huvudet före innan VM förra året. Min skada gjorde att jag var tvungen att jobba så sjukt mycket hårdare. Jag tror det är därför jag är där jag är i dag. Jag insåg att man kommer ingenstans om man ligger hemma och surar.

”Nummer två i PSG?”

Ett år senare hade den inställningen gjort resultat och Kosovare Asllani fick åka till London och spela OS. Två månader senare skrev hon på för en av världens mest satsande fotbollsklubbar.

– Det är ”fotbollskarma”, jag uppskattar framgången mer nu. När jag var 19 kände jag att jag var självklar i landslaget, jag ”visste” att jag var med innan jag ens var uttagen.

Du är ju svenskvärvning nummer två i PSG i sommar...

– Nummer två?

Herrlaget värvade en kille lite i skymundan i somras också.

– Haha, jag fattade inte vem du menade, jag trodde du pratade om Lotta eller så...

Zlatan: Jättekul med henne

Zlatan Ibrahimovic sa själv till Sportbladet efter helgens match mot Bastia i Ligue 1 att han välkomnar sin landsmaninna in i klubben:

– Det är roligt om hon kommer, jättekul. PSG vill ha stora spelare på alla plan, de satsar på att bli en storklubb på alla områden. Jag ser det som något enbart positivt, klubben växer och satsar.

För Kosovare Asllani har jämförelserna med Ibrahimovic funnits där sedan genombrottet som 19-åring.

– Jag har alltid tyckt om hans inställning. Han är en klasspelare och en klassperson. Det är många som använder liknelser med Zlatan, det handlar väl om att vi har utländskt ursprung och säger vad vi tycker. Vi ska fotograferas ihop med herrlaget i veckan så då får jag väl träffa honom. Men jag vill inte glida på hans våg, säger Kosovare Asllani.

Kosovare Asllani OM...

Foto: PÅ PLATS I PARIS Kosovore Asllani tog chansen och flyttade till Frankrike. Nu är hon klubbkompis med Zlatan Ibrahimovic.

...mottagandet i Frankrike

– Massor med människor har skrivit ”välkommen” och ”vad roligt att damerna satsar” till mig på Twitter och i kommentarer till artiklar på franska sajter. Jämför det med kommentarer till artiklar om damfotboll på Aftonbladet, där det bara är kritik hela tiden. Här var vi och åt på en restaurang där ägaren höll på PSG och det blev världens liv när jag kom i mina klubbkläder. Han sprang ut och hämtade köksmästaren som höll på Marseille för att hetsa. Det där händer ju aldrig hemma i Sverige.

...det heta svenskmötet den 17 november

– Lyon är det laget alla vill slå här, inget snack om den saken, och det ska bli kul att möta Lotta. Hon tyckte att jag skulle passa in här, med min teknik. De spelar Champions League varje år och det är vår målsättning att göra nästa år också.

...att ta en plats i Pia Sundhages landslag

– Jag känner mig trygg som spelare, vill hon ha den spelartypen så är jag med. En tränare som är van att vinna kan föra över det på ett lag. Vi vill inte åka ut i kvartsfinal hela tiden.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.