AIK i praktiken borta från guldet

avKristoffer Bergström, Malin Wahlberg, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Föll mot IFK Göteborg på Friends

1 av 2

Gustav Engvall sköt tre poäng till IFK Göteborg på Friends Arena.

Nu ser guldet ut att vara kört för AIK.

– Det är det. Annars ska ett mirakel till och det tror jag verkligen inte på, säger Stefan Ishizaki.

Det var viktiga, viktiga poäng som stod på spel på Friends Arena. Det lag som segrade skulle ge sig självt chansen att vinna guldet.

För det andra skulle gulddrömmen slockna.

AIK tog ledningen efter att långt inkast av Mohamed Bangura. Dickson Etuhu nickade ner och Henok Goitom satte ledningsmålet.

Men bara sekunder senare kom kvitteringen efter försvarsstrul mellan Jos Hooiveld och Haukur Heidar Hauksson. Gustav Engvall tog till vara på chansen och fixade 1-1.

Tre poäng efter

Engvall, som gjorde en jättematch, blev sedan stor hjälte när han gjorde 2-0 i den 59:e minuten.

AIK jagade kvittering och fick ett jätteläge i den 88:e minuten, men Fredrik Brustad missade John Alvbåges retur på Banguras skott.

IFK gick segrande ur striden och nu är guldet långt borta för AIK.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag finner inga ord. De får två för billiga mål, så är det bara. Vi spelar om guld, då kan vi inte släppa in så billiga mål, säger Stefan Ishizaki och fortsätter:

– Precis efter att vi har gjort 1–0 så åker vi på det här bakåt och tappar allt momentum. Efter det blev det Hawaii i första halvlek. Det passar inte oss alls. I andra halvlek, efter att vi släpper in andra målet blir det bara pannkaka. Vi lyckas inte slå långbollar, vi lyckas inte slå kort heller. Stor, stor uppförsbacke och vi klarar inte att ta oss upp för den.

Henok Goitom:

– Jag är besviken, mest på oss själva. Vi spelar på hemmaplan och vågar inte spela fotboll och hamnar lite i deras fälla. De riskerar ingenting, men vi måste våga mer om vi ska vinna SM-guld och i dag gjorde vi inte det. Då avgör tillfälligheterna.

– Det kan vara så att vi inte pallade trycket, jag vet inte.

Tror inte på mirakel

Solnalaget ligger tre poäng efter IFK Norrköping och två poäng efter IFK Göteborg. Det enda som kan ge rädda AIK är en seger i sista matchen mot Örebro samtidigt som konkurrenterna förlorar.

Med AIK måste även få med sig samma målskillnad som Norrköping för att säkra guldet. På frågan om det känns kört svarar Ishizaki:

– Ja. Det är det. Annars ska ett mirakel till och det tror jag verkligen inte på.

Goitiom håller med.

– Teoretiskt finns det en chans, men det känns långt ifrån.

Känns det kört?

– Ja, det gör det.

Så vinner ditt lag SM-guld

IFK NORRKÖPING

Leder just nu serien med 63 poäng.

Möter Malmö borta i den sista omgången.

Så vinner de guld:

1) Besegrar Malmö – då kan varken IFK Göteborg eller AIK komma ikapp.

2) Spelar oavgjort mot Malmö, samtidigt som IFK Göteborg spelar oavgjort eller förlorar hemma mot Kalmar.

3) Förlorar mot Malmö, samtidigt som IFK Göteborg förlorar hemma mot Kalmar och AIK inte slår Örebro – och samtidigt hämtar ikapp målskillnaden. Fem mål skiljer lagen åt i detta nu. Hamnar de på samma målskillnad vinner AIK via inbördes möten.

IFK GÖTEBORG

Ligger just nu tvåa med 62 poäng

Möter Kalmar hemma i den sista omgången.

Så vinner de guld:

1) Slår Kalmar i sista matchen, samtidigt som Norrköping tappar poäng mot Malmö.

2) Spelar oavgjort mot Kalmar i sista matchen, samtidigt som Norrköping förlorar mot Malmö. Då vinner Blåvitt guldet i kraft av bättre målskillnad. OM inte AIK slår Örebro med elva mål.

AIK

Ligger just nu trea med 60 poäng.

Möter Örebro borta i sista omgången.

Så vinner de guld:

1) Slår Örebro samtidigt som Norrköping förlorar mot Malmö och IFK Göteborg förlorar mot Kalmar. I så fall hamnar AIK på samma poäng, 63, som Norrköping, och man måste då samtidigt hämta ikapp målskillnaden. Fem mål skiljer lagen åt i detta nu. Hamnar de på samma målskillnad vinner AIK via inbördes möten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM