Uefa

Revolten kan skaka om världsfotbollen

Av: 

Andreas Käck

FOTBOLL

Uefas ”drag” mot Fifa efter skandalen – EM vartannat år med lag från andra världsdelar

Greg Dyke och Sepp Baltter.
Greg Dyke och Sepp Baltter.

Uefa bröstar upp sig mot Fifa.

Förslaget om att utamana jätten och skapa ett helt eget VM ter sig som ett alltmer realistiskt förslag.

– Får vi ihop tio stora landslag kommer det att ge effekt, säger FA:s ordförande Greg Dyke.

Läs om Fifa-pamparnas svulstiga leverne Krävde att bli adlad

Fifa-skandalen slog ner som en bomb förra veckan. Sedan dess har reaktionerna haglat och irritationen mot Sepp Blatters organisation har varit stor.

”Intressant tanke”

Redan dagen efter att schweizaren valdes om som ordförande lanserade Nederländernas högste fotbollschef, Bert van Oostveen, det sensationella förslaget att draget att sätta press på Fifa genom att skapa en helt egen landslagsturnering.

– I ett sådant fall skulle vi börja om från noll och skapa våra egna strukturer. Jag vet att detta varit uppe på tapeten även i USA, Kanada, Australien och Asien. Varför inte arrangera ett eget VM? Det är en extremt intressant tanke, sa van Oostveen.

”Får en stor påverkan”

Nu tycks idén ha fått fäste på flera håll.

Det engelska fotbollsförbundet FA:s ordförande, Greg Dyke, säger enligt Daily Mail att en förändring måste ske. Och han utesluter inte upplägget med ett ”eget VM”. Dyke slår fast att det vore verkningslöst om England ensamt drar sig ur kommande Fifa-VM i protest, men att en sådan aktion skulle på effekt om flera länder hakade på.

– Att dra sig ur VM i det här läget känns dumt, det hade inte uppskattats av vare sig fans eller spelare i England. Det skulle i så fall bara handla om politik. Men om vi kan få tio stora landslag att göra samma sak, då kan det få en stor påverkan, säger Dyke.

I samband med Champions League-finalen på lördag ska Uefas 54 fotbollförbund träffas. På dagordningen står bland annat att diskutera de olika alternativen vad gäller att utmana Fifa. Ett förslag som Uefa utreder är, enligt Daily Mail, att framöver arrangera EM vartannat år – och i dessa mästerskap bjuda in landslag från andra världsdelar.

Kan tvingas bort

Greg Dyke tror även att det finns en chans att Sepp Blatter kan tvingas bort innan han hunnit fullfölja sin nya mandatperiod på fyra år. Detta eftersom amerikanska FBI fortsätter att utreda mutor inom Fifa.

– Jag tror inte att Blatter kommer vara kvar om fyra år, säger Dyke.

Läs om Fifa-pamparnas svulstiga leverne Krävde att bli adlad

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Uefa

Fifa