”Det kommer att bli ännu häftigare här”

FOTBOLL

AIK:s vd såg derbyfesten – nu utökas Friends kapacitet för att slå alla tiders rekord

1 av 3

Stockholmsfotbollen är hetare än på mycket länge.

Efter måndagens derbyfest agerar AIK och öppnar ännu fler sektioner på Friends Arena.

Målet: 48 000 åskådare och alla tiders rekord för ett stockholmsderby.

Hammarby slog Djurgården inför 27 597 åskådare på ett kokande Tele2 Arena på måndagen. På läktaren återfanns bland andra AIK:s vd Thomas Edselius.

– Det var ett kul derby. Det speglar lite stockholmsfotbollen känns nu. Den är väldigt het, säger Edselius.

Ska slå högsta siffran någonsin

Så het att AIK själva nu agerar inför sitt hemmaderby mot Hammarby den 4 maj. På grund av det stora intresset utökas Friends kapacitet från 30 000 till 48 000 åskådare när tidigare stängda sektioner nu öppnas.

– Vi vill slå ytterligare ett rekord i år, nämligen den högsta publiksiffran i ett Stockholmsderby genom tiderna (Dif-AIK från 25/5 1967 på 44 130 åskådare), säger Edselius.

– Vi märker redan nu på trycket som är att vi kommer behöva alla tre läktare i den här matchen. Därför har vi skickat in en tillståndsansökan på att få ha 48 000 åskådare till polisen, säger Edselius.

20 500 sålda

Inför varje match skickar klubbarna in sina ansökningar men AIK ändrar nu alltså begäran från 30 000 till 48 000 åskådare.

– Vi märker nu i dag när vi tar ut siffrorna att vi sålt 20 500 biljetter till AIK-Hammarby. I vår klack på norra finns det bara ett hundratal kvar och i Hammarbys tusen.

Polisen har straffat AIK med en kapacitetsneddragning på den norra läktaren efter problem i samband med mötet med Hammarby i Svenska cupen den 7 mars vilket hindrar en ännu högre kapacitet. Trots det kan publiksiffran på 41 063 från den utsålda matchen i cupen nu slås eftersom delar av arenan då stod under ombyggnad.

Du såg matchen i går. Blir det här en ännu häftigare upplevelse?

– Ja, det hoppas jag. Kan vi nå 48 000 kan det bli en väldigt häftig upplevelse, dessutom har vi revansch att utkräva, säger Thomas Edselius.

ARTIKELN HANDLAR OM