Norge: Vi hoppas på svenskt fiasko

avAndreas Käck

Därför hejar våra grannar på Österrike

1 av 2 | Foto: Foto: Pontus Orre / Skärmdump: Dagbladet

Svensk ödesmatch mot Österrike.

Då riktas Norges blickar mot Friends Arena.

”I kväll bör alla norrmän hoppas på ett svensk fiasko”, skriver Dagbladet.

Per-Mathias Högmos mannar tog en imponerade skalp hemma mot Kroatien i söndags. 2-0-segern gör att man passerar Niko Kovacs landslag och placerar sig som tvåa i sin grupp när två matcher återstår.

– Det norska folket har all anledning att vara stolta. Det andas en optimism kring landslaget nu när vi har allt i egna händer, sa mittfältaren Stefan Johansen.

Chansen ökar

Segern mot Kroatien gjorde att Norges chanser att ta sig till EM ökade från 58 till 71 procent, enligt fotbollsstatistikern Birger Myhr, som Dagbladet pratat med.

Och om Norge skulle ramla tillbaka ner till tredje platsen (man har Malta och Italien kvar att möta) så har man goda förhoppningar om att bli bästa grupptrea, vilket innebär direktkvalificering till EM.

Men då behöver man hjälp.

Det fick man i måndags.

tappade två av utmanarna till en eventuell kamp om ”bästa grupptrea” – nämligen Danmark och Albanien – poäng, vilket i sin tur höjde Norges EM chanser till 73,6 procent, enligt Birger Myhr.

”Hoppas de viker ner sig”

Nu hoppas Norge få ytterligare hjälp – av Österrike.

Dagbladet skriver:

”I kväll kan chansen öka ytterligare. Än en gång kan Norge jubla om en av våra nordiska grannar viker ner sig. Ett svenskt (poäng)tapp mot Österrike i kväll vore nämligen goda nyheter för Norge”.

Anledningen är att en Svensk seger skulle göra att Ryssland seglar upp som favorit till att bli bästa grupptrea. Sverige, däremot, skulle inte utgöra något hot mot Norge i en eventuell kamp om ”bästa trea”.

”I kväll bör alla norrmän hoppas på ett svenskt fiasko”, skriver Dagbladet i sin rubrik.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge