Schelins fest: Två guld och 200 mål

Uppdaterad 2016-09-16 | Publicerad 2015-05-06

Lyons president bjöd på middag: Presterat

LYON. Rekord-Lotta har slagit till igen.

Anfallaren har passerat 200 mål i Lyontröjan – och fick i går fira det och liga­titeln med guldmiddag.

– Man inser att man varit här ett tag, man har presterat och kunnat göra skillnad, säger Lotta Schelin till Sportbladet.

Supporten Claudia Bordey, 20, var på plats för att se Lotta Schelin träna med sitt Lyon.

Sportbladet träffade Lotta Schelin efter förmiddagens träning, efter ett sponsor­evenemang med herrlaget och före presidenten Jean-Michel Aulas guldmiddag.

– Det blir alltid bra när han bjuder, säger Lotta Schelin när vi ses.

Lyon har tagit sin nionde ligatitel. Det var – tillsammans med cuptiteln – extra viktigt den här säsongen när franska uppstickaren Paris Saint-Germain slog ut Lyon ur Champions League.

Franska ligan avslutas på söndag och Lotta Schelin ångar på mot titeln i skytte­ligan. I söndags gjorde hon sitt 32:a ligamål. Hon passerade också gränsen 200 mål för Lyon. Hon är nu – det blev fyra mål mot Arras (seger med 14–0) i söndags – uppe i 201 mål.

”Galet mycket mål”

Lotta Schelin har inte lagt stor vikt vid det. Hon gör sällan det. Precis som när hon passerade rekordet i lands­laget med 73 mål är det omgivningen som påmint henne.

– Jag har tänkt på det lite i och med att jag blev mesta målskytten i klubben för några månader sedan, säger hon och utbrister:

– Jag kör på och rekorden är inget som jag tänker på. Så det blir läckert när det väl händer.

Hon skuggas i skytteligan av klubbkompisarna Eugéne Le Sommer och Ada Hegerberg.

Det värmer nästan Lotta Schelins hjärta mer än att hon själv tar hem skytte­ligan.

– Jag är inne på att vi gjort så många mål tillsammans vi tre forwards. Det är galet att vi har gjort så mycket mål i ligan, men vi har fått mycket speltid tillsammans, säger hon.

”Hon är exceptionell”

Du gör en bättre säsong i år än förra året?

– Förra säsongen var sämre än den här. Men det har blivit mer fokus i ligan när vi inte varit kvar i Champions League, vi har roterat mindre, säger Lotta och påpekar:

– Jag kollar hellre hur jag presterat mot topplagen, än på att jag gör fyra mål mot Arras. Det är min referens. och det har jag gjort, så det känns bra.

Vad har den nya tränaren Gérard Prêcheur betytt?

– Mycket för laget. Han är väldigt duktig fotbollstaktiskt, han kan verkligen fotboll och jag har känt att jag har lärt mig mycket.

Lotta Schelins betydelse för laget och klubben är omfattande.

Svenskan är älskad av medspelare och fans.

– Det är en stor spelare. Hon har betytt mycket för Lyon. Hon har alltid en ambition för att göra mål och nu har hon slagit ett nytt rekord, säger backen Wendy Renard.

Träningen i går följdes av ett tiotal supportrar. Claudia Bordey, 20, bar en specialgjord tröja med ”Queen Lotta” på ryggen.

– Lotta är en stor spelare på och utanför plan. Hon är exceptionell som person och utan henne är Lyon inte samma lag, säger Claudia Bordey.