LAUL: Blåvitt erfaret – men oerfaret i Europa

Publicerad 2015-07-16

WROCLAW. Det går att vända och vrida på detaljer i prestationen men fakta kommer vi aldrig ifrån:

IFK Göteborg har erfarna spelare men är ett oerfaret Europalag.

0-0 borta mot Slask Wroclaw är ett resultat som gör IFK Göteborg till favoriter inför returen på Gamla Ullevi.

Den känslan är nog så viktig att flyga hem från Polen med.

Följ ämnen
IFK Göteborg
Robert Laul.

Anfallaren Mikael Boman vann duellen vid första uppspelet, nickade ut till Martin Smedberg Dalence, Göteborg fick hålla i bollen direkt, känna att det går.

Minuten senare: Smedberg Dalence nådde Lasse Vibe i straffområdet som kunde ta lagets första avslut på mål.

Det här var väl inte så märkvärdigt?

Hemmalagets förväntade anstormning uteblev, och precis som tränaren Jörgen Lennartsson förutspått var lagen jämna.

Slask Wroclaws bäste spelare – portugisen Flavio som aldrig kom till start i dag – tjänar 14 000 euro i månaden. Det motsvarar en allsvensk topplön. Laget har höjt sig sedan 2012 då Helsingborg skickade ut dem ur Champions League-kvalet med totalt 6-1, trots att de då var regerande polska mästare (i våras slutade Slask fyra i ligan).

Överkomlig motståndare

Förstås en överkomlig motståndare för en svensk serieledare men polackerna hade en fördel att de var mer bolltrygga, och framfört allt mindre stressade i början.

När Blåvitt drev upp tempot för att spela sig ur situationerna gick passningarna tidigt fel, bolltappen periodvis många. Jakob Ankersen – för dagen till vänster då Sören Rieks hade problem med ljumskarna – var modigast och ville mest men tappade också bollen för lätt i början. Till andra halvlek hade han skalat bort misstagen men behöll kvaliteten.

Slask Wroclaw kunde med ett tungt publiktryck i ryggen etablera övertag till en början. Dock utan att komma till klara avslutslägen mot Göteborgs välorganiserade defensiv där Thomas Rogne spelade med samma självklarhet som han gjort hittills i allsvenskan (fram till krampen i slutet).

Inför matchen mot Slask Wroclaw frågade jag Haitam Aleesami om vikten av att förbereda sig rätt för Europa: Att resa klokt, att få till ett upplägg för optimal prestation.

– Det är en bit som Jörgen, Mats och tränarteamet har tagit upp med oss spelare. Detaljerna. Resa dagen innan, allt ska vara klart, ett träningspass för att få cirkulation innan match, allt för att man ska vara så fräsch som möjligt.

Det är förstås ingen raketforskning men i en förening med ny ledning – som försöker bygga upp en ny Europavana – är det direkt avgörande för framgång. Under en sådan här resa kommer man som journalist hyfsat nära laget och ledningen, och det är bara att konstatera att Wroclaw-utflykten tycks ha flutit lika fint som floden Oder gör här i ”Polens Venedig”.

Göteborg öppnade upp

När matchen så öppnade upp sig i andra halvlek – de flesta matcher gör ju det – så var det Göteborg som öppnade den.

Haitam Aleesami och Emil Salomonsson klev fram på respektive kant, det var inlägg, avslut och hörnor. Bengalerna brann och knallskotten small från hemmaklacken bakom John Alvbåge men Göteborg höll bollen runt det andra straffområdet, framför den lilla men tappert sjungande bortaklacken.

Lasse Vibe var nära att dunka Salomonssons låga inspel i nät när det var tjugo minuter kvar men fick aldrig bollen på mål.

Jag frågade Jörgen Lennartsson vad som är rimligt att begära av dagens IFK Göteborg, vad är egentligen godkänt ur hans perspektiv:

– Vinner vi här kommer en tredje omgång. Vinner vi där kommer ett play off. Det är en resa. Lottningen är en otroligt viktig faktor, den är extremt avgörande.

Redan under fredagen lottas motståndaren till vinnaren mellan IFK Göteborg och Slask Wroclaw.

Efter första mötet vet vilka som är favoriter att gå vidare nästa torsdag.

Det är Blåvitt.