Fejzullahu smäll: Avregistrerad i Kina

avMichael Wagner

FOTBOLL

Anfallaren uppmanad söka ny klubb: "Självklart lockar Djurgården"

Foto: Bildbryån och Scanpix
Erton Fejzullahu har hamnat i frysboxen efter att han kinesiska klubb köpt in brassen Kléber (infälld bild) från Porto.

Erton Fejzullahu, 27, söker ny klubb.

Kinesiska Beijing Guoan har värvat en ny brasse och har nu avregistrerat den svenske anfallaren, som därmed inte får spela några matcher.

– Det är surt, men ekonomiskt lider jag absolut ingen skada, säger Fejzullahu till Sportbladet.

Det var under det kinesiska sommartransferfönstrets sista dag som fjolårstvåan Beijing Guoan, nu fyra i tabellen, överraskande köpte brasilianske anfallaren Kléber från Porto för 40 miljoner kronor.

Därmed har Beijing för många utlänningar i truppen.

Nu har Erton Fejzullahu, som gjort fem mål på 17 ligamatcher i år (varav sex från start) fått beskedet att det är han som får lämna truppen – trots 1,5 år kvar på kontraktet.

Får inte spela matcher

– Klubben har avregistrerat mig och jag får inte spela i någon av de nio omgångar som återstår av serien, säger Fejzullahu.

Hur upplever du hela situationen?

– Självklart är det surt att inte få spela matcher. Som det är nu får jag bara träna.

– Jag stämde av läget med vår tränare (Gregorio Manzano) ett par veckor innan det kinesiska transferfönstret stängde och då sa han att han meddelat klubbledningen att han ville förstärka laget med ett par nya kinesiska spelare.

– Men uppenbarligen kände flera i ledningen sig pressade när flera av de andra kinesiska toppklubbarna förstärkte för på sista transferdagen plockade de in Kléber utan att ens tränaren visste om det.

"Händer saker bakom ryggen"

– Här händer saker snabbt bakom ryggen, men det gjorde också att det inte fanns någon tid för mig att hitta en ny klubb i Kina.

Fejzullahu har en hög status bland huvudstadsklubbens supportrar efter sju mål på 14 ligamatcher under fjolåret.

– När transfern var klar och det började spekuleras i att jag kunde hamna i kläm så var det många av fansen som stöttade mig. 400 fans mötte upp oss efter en bortamatch och väldigt många hade mitt namn på ryggen.

Vad händer nu?

– Beijing vill att jag hittar en ny klubb så att de kan sälja eller låna ut mig. De har sagt att de ska se till att jag får behålla samma lön i så fall.

– Men jag tänker inte stressa i väg för att rädda klubben i den här situationen. Jag har mitt kontrakt och de fortsätter att betala min lön.

Höga miljonlöner netto

Nettolöner på 5–10 miljoner kronor årligen för de utländska spelarna, och ännu mer för de allra största stjärnorna, är vardag i den kinesiska ligan.

Kan du tänka dig att återvända till allsvenskan och Djurgården?

– Den frågan är tuff. Om jag återvänder så känns det som det bara finns en klubb som gäller, även om man aldrig ska stänga alla dörrar som fotbollsspelare.

– Så som Djurgården spelar nu, de är med i toppen och kan vinna SM-guld – självklart lockar det. Samtidigt är det nog ganska långt borta att flytta hem redan. Den ekonomiska skillnaden är enorm. Jag måste vara ärlig.

Men om de inte lyckas behålla Nyasha Mushekwi...?

– Det bästa för Djurgården är om de lyckas behålla honom. Då kan de klättra och utmana om guldet. Det skulle vara stort. Klubben sålde mig, Amartey, Tibbling för att få ordning på ekonomin. Det känns för tidigt att återvända. Men som sagt, man ska aldrig stänga några dörrar. Djurgården är alltid intressant för mig.

– I fotbollens värld kan väldigt mycket hända på bara ett par timmar. Det har jag verkligen lärt mig här.

Kan Beijing komma att lösa dig från ditt avtal?

– Det skulle kunna vara ett alternativ. Vi ska träffas i slutet av veckan och då får jag se vad de har för förslag. I så fall får de ta ett stort ekonomiskt ansvar eftersom jag har ganska lång tid kvar på kontraktet, säger Fejzullahu.

"Fantastiska upplevelser"

Hur besviken är du?

– Det är lite trist att det skulle gå så här, men tränaren är imponerad över att jag fortsätter att vara en av de bästa på träningarna, trots att jag inte kommer att få spela.

– Och det jag upplevt under tiden i Kina kommer jag alltid bära med mig som en bra livserfarenheter. Jag har spelat i asiatiska Champions League, träffat människor och kommit till platser som jag aldrig hade fått besöka annars, säger Erton Fejzullahu.

Dif-bossen om Erton: ”Vi har en bra dialog, men...”

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina