Hamréns nya krav på Zlatan

Budskapet på mötet – måste använda positivt kroppsspråk

Zlatan Ibrahimovic är Sveriges lagkapten, men utmärkelsen kom med ett krav:

Erik Hamrén har under ett möte förklarat att Zlatan måste använda ett positivt kroppsspråk till sina lagkamrater.

– Han hade sina önskemål och jag hade mina önskemål, säger Ibrahimovic.

Han är tillbaka lagom till genrepet inför EM-kvalet.

I går tränade Zlatan Ibrahimovic med landslaget för första gången på nästan ett år. Under de 45 minuter han deltog uppträdde han lättsamt och uppmuntrande.

Allt i linje med vad Erik Hamrén förväntar sig av sin lagkapten.

– Mycket av det du gör är inte bara snack, det är kroppsspråk. Hur du agerar är allt och det ska bli väldigt spännande att få Zlatan att höja de unga spelarna, säger Hamrén.

Dagarna före midsommar satt förbundskaptenen hemma hos Ibrahimovic i Malmö och pratade i tre och en halv timme. Under mötet förklarade han att Zlatan skulle bli lagkapten, men att det innebar fler krav.

Pratat ordentligt

– Zlatan är ofta tydlig i sitt kroppsspråk. Och det är en av sakerna de pratat om ordentligt, säger landslagschefen Lars Richt och fortsätter:

– Jag tycker som Erik: med åldern visar Zlatan ett bra kroppsspråk, om du jämför med hur det var i inledningen av hans karriär.

Hamrén ser dubbla nyttor med utnämningen. Han förväntar sig att de unga spelarna ska växa av att Zlatan leder dem, men också att det ökade ansvaret ska höja Zlatan.

– Jag räknar rent ut sagt med att han ska lyfta de spelare som är på väg framåt. Lovande unga spelare som är bra men som kommer bli riktigt bra – att han lyfter dem ett antal procent, säger Hamrén.

Vad tycker du om Zlatans kroppsspråk när det bär emot?

– Jag vill inte gå in på det som har varit. Det som har varit har varit, det som är nu är nu.

Men om du kollar på den här säsongen...

– Jag tycker han gjorde det jäkligt bra med Barcelona under våren. De matcher jag såg på tv under perioden när han blev utbytt eller satt på bänken tycker jag han hade väldigt, väldigt bra kroppsspråk.

Anders Svensson ska inte bära bindel, men är också utsedd till lagkapten. Han betonar vikten av att lagets ledare uppträder korrekt, men tycker inte att Zlatan har visat några tendenser på motsatsen.

”Alltid tummen upp”

– Det är viktigt med kroppsspråk naturligtvis. Att göra tummen upp till spelarna när de missar passningarna. Det är ingen som slår ett felpass med vilja, så jag försöker alltid ge tummen upp och säga ”kom igen, du lyckas med nästa!”, säger Svensson.

Tycker du att Zlatans kroppsspråk har varit negativt?

– Jag har inte reflekterat över det.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN