Fotboll

Stängs av för ett blogginlägg

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

”Rasistiskt och med förtäckta hot”

Svenska fotbollförbundet stänger för första gången av en spelare för ett inlägg på en privat blogg.

Sportbladet kan avslöja att det är förre IFK Göteborg-spelaren Daniel Johansson, numera skyttekung i division 2, som stängs av i fem matcher för ett inlägg Sollefteå-spelaren publicerade på sin blogg.

– Det är det märkligaste beslut jag någonsin varit med om, säger Johansson till Sportbladet.

FOTO: Mats Pettersson
FOTO: Mats Pettersson

Det var efter en match i maj som Johansson publicerade ett kritisk inlägg mot domaren i sin blogg. Under rubriken ”1,49 och efterbliven!!!!” skrev Johansson bland annat:

”Att det samma dag som våran match mot Ersboda, fanns en artikel i Aftonbladet om att domare som begår grova missar ska kunna bli avstängda verkade inte bekomma denna underbegåvade figur, hade så varit fallet så hade han inte bara blivit avstäng utan förmodligen oxå utvisad från både planen och kanske även från landet för all framtid.”

”Det är ett pilotfall”

”Det gick så jävla långt att jag la hans registrerings nummer på minne när jag såg han kliva in i sin bil efter matchen, och gud vet vad som skulle kunna hända om jag inte hade varit en så snäll kille:)”

Ett utspel som fick Svenska fotbollförbundet att reagera. Som första spelare någonsin stängs Sollefteå-spelaren av för ett inlägg på en blogg.

– På sitt sätt är det ett pilotfall och vi har funderat mycket på detta och det straffbara. Men när man tittar rent juridisk är det klockrent att bloggar inte faller under Yttrandefrihetsgrundlagen, säger Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger.

”Är helt horribelt”

Johansson själv är starkt kritisk till bestraffningen då 32-åringen anser att blogginlägget inte har något med hans fotbollsspelande att göra.

– Jag kan knappt förstå det. Jag tror fortfarande att det är ett skämt och det är det märkligaste beslut jag någonsin varit med om. Hur kan jag bli bestraffad för något jag skriver på fritiden? Det är helt horribelt att ge mig fem matchers avstängning, säger Johansson.

Disciplinnämnden anser ändå att det finns en klar koppling mellan blogginlägget och matchen.

– Du kan bli bestraffad innan, under eller efter match men det måste vara en klar referens mellan situationen och matchen. Det finns det här. Vi tycker också att det är ett väl avvägt straff för den här typen av rasistiska förolämpningar och även förtäckta hot. Vi ser allvarligt på det, säger Tallinger.

Kommer att överklaga

Johansson säger att han nu ångrar inlägget och att han bett domaren om ursäkt. Beslutet från förbundet är även ett hårt slag för serieledaren Sollefteå som nu förlorar sin skyttekung i kampen om avancemang.

– Det kan avgöra hela serien. Nu tappade vi Dragan (Kapcevic) till Gefle också och det är väldigt tungt att tappa bägge våra forwards. Jag hade kunnat tänka mig böter som privatperson men jag förstår inte varför klubben ska straffas också. Det är väldigt bittert och jag kommer absolut att överklaga.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!