Lennart Johanssons Pokal under kniven

FOTBOLL

Undersöks med titthålskirurgi

Bajen forever eller inte?

För att reda ut frågetecknen läggs nu Lennart Johanssons Pokal under borren i operationssalen.

– Vi kommer att göra en titthålsoperation, precis som i ett knä, säger före detta landslagsläkaren Magnus Forssblad till DN.

Silversmeden Ingemar Eklund, som var med och skapade Lennart Johanssons Pokal, sägs ha ristat in "Bajen Forever" på insidan av vandringspriset.

Nu ska man lägga pokalen på operationsbordet för att få klarhet i frågan. Den före detta landslagsläkaren Magnus Forssblad, som gjort flera titthålsoperationer på både idrottsproffs och vanliga motionärer, får därmed en annorlunda uppgift när han borrar ett fyra-fem millimeters hål i pokalen med artroskop.

”Man behöver inte förstöra”

– Det är som en vanlig kamera, sedan kommer bilden upp på en skärm och man kan se om det finns något skrivet i pokalen. Jag föreslog det som kul grej. Då behöver man inte förstöra, utan bara borra upp ett litet hål, säger Magnus Forssblad till DN.

Och intresset för "operationen" är omfattande.

Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare, Mikael Santoft, har haft flera samtal med tv-bolag som legat på för att få direktsända öppningen av pokalen.

– Det är ett stort intresse, alla vill veta hur det ligger till även om det egentligen inte är världens största sak. Vi vill ha slut på allt snack. Eftersom Lennart Johansson tyckt att det här varit jobbigt så har också det varit ett argument för att ta reda på sanningen, säger Santoft till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM