Lagerbäcks lyft – efter fräna kritiken

FOTBOLL

Nigerianska reportrar i halvtid: Vill han spela som Sverige får han skaffa svenska spelare

MILTON KEYNES. Lasse Lagerbäck lyfter mot Sydafrika med sitt Nigeria idag, det blir en slags resa mot det okända.

Hur många frågor snurrade i hans huvud när han la sig i går kväll?

– Inte så många, faktiskt, säger Lagerbäck till Sportbladet.

”Ett mål betyder så mycket” må vara en av sportvärldens mest utnötta klyschor, men det är ju likafullt en sanning.

Lars Lagerbäck mådde definitivt bättre efter 90 minuter än han gjorde efter 45 under träningsmötet med Colombia (1–1). I paus var han inte värd vatten. De nigerianska reportrarna på plats i Milton Keynes var rasande efter ytterligare en mållös och tafatt halvlek. De såg inget hopp och ingen framtid för kombinationen Lagerbäck/Nigeria.

– Vill han spela som Sverige får han skaffa svenska spelare, skrek en av dem.

”En proffsig attityd”

Men så kom alltså det där målet efter paus – ett lågt, hårt distansskott av inhoppande mittfältaren Haruna – och därmed blev det betydligt positivare tongångar under den smått kaotiska presskonferensen efteråt.

När du går och lägger dig i kväll, vilka frågetecken återstår?

– Inte många ... nu flyger vi ner och tar med oss en bra attityd, det är det viktigaste. Vi koncentrerar oss på att göra en bra match mot Argentina i VM-premiären. Vi träningsspelar först mot Nordkorea, och där ska de sista bitarna falla på plats.

Lagerbäck och Roland Andersson namnger den slutliga VM-truppen i dag, men efter bara sju träningsdagar och två matcher har de inte nåt brett beslutsunderlag att utgå från.

– I det här läget handlar det om inställning. Jag ser en mycket proffsig attityd hos spelarna. Så länge vi har den har vi alltid en god chans mot vilket lag som helst. Sen får vi formera laget taktiskt efter motståndarnas svagheter, säger Lars Lagerbäck.

Hur har de första veckorna med laget varit?

– Bättre och bättre. Vi tar steg för steg. Jag är riktigt nöjd med delar av spelet i dag, även om vi kan ännu bättre. Defensivt har vi varit bra i båda träningsmatcherna. I dag kom vi också igång offensivt.

Hur är förhållandet mellan spelarna och dig?

– Relationen är mycket bra. Vi lär oss av varandra hela tiden.

Vad är Nigerias målsättning i VM?

– Marginalerna är små, som alltid. Men jag vidhåller att vi har chansen mot alla lag i turneringen om samtliga i truppen ger hundra procent.

ARTIKELN HANDLAR OM