AIK: Därför är HIF bättre utan Henke

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SCANPIX, BILDBYRÅN

I fjol: åtta. Nu: etta.

Björn Wesström är övertygad om varför Helsingborg är så mycket bättre i år än i fjol: Henrik Larsson.

– En spelare måste stoppa in mer i prestation än vad han tar ut i energi i gruppen, säger den nye AIK-tränaren inför kvällens match.

Helsingborg slutade åtta i fjolårets allsvenska. Nu leder man i stor stil: sju segrar och ingen förlust på åtta matcher.I kväll väntar AIK på Olympia och stockholmarnas nye tränare Björn Wesström vet vad som är skillnaden.

– Henrik Larsson-effekten. Den stora stjärnan har lämnat och de andra har enats och samlats i det hål som han lämnade efter sig, säger Wesström.

”Tog mycket fokus”

– Henke gav förstås mycket men han tog väldigt mycket fokus också. En spelare måste stoppa in mer i prestation än vad han tar ut i energi i gruppen.

– Det kostar mycket att ha en sådan spelare.

Mer än det gav?

– Det kan jag inte uttala mig, men man kan konstatera att när han inte är där så har den en jävla massa kollektiv energi i gruppen, säger Wesström.

Väljer Engblom på topp

Men AIK hade det tufft mot Helsingborg ändå i fjol och förlorade båda mötena.

– Ja, vi hade stora problem med Henrik Larsson och deras anfallsspel. Men nu jobbar de annorlunda.

Skånespöket då – bara en poäng i Skåne i fjol?

– Äh, en slump. Vi testade det där på Jorge Ortiz i fjol. På planet på väg ner frågade vi honom om han visste om vi flög norrut eller söderut. Han hade ingen aning, säger Wesström.

I kväll får han klara sig utan den skadade argentinaren och Sebastián Eguren, som anmälde sig sjuk på torsdagen. Daniel Tjernström går in som ersättare till Eguren på mittfältet.

Båda brassarna Flavio och Clecio är spelklara men börjar på bänken när Wesström väljer att sätta in 18-årige Pontus Engblom i anfallet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM