AIK Fotboll

LAUL: Åtta frågor och svar om AIK:s hopp och framtid

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

✓ Är AIK:s kris över nu?

– Knappast. Segern mot Åtvidaberg fick de delvis till skänks. Åtvidabergs första halvlek utmanar om den föga smickrande titeln ”passivaste halvleken i allsvenskan 2010”. AIK gjorde två mål som borde varit fyra eller åtminstone tre. Som ÅFF:s tränare Andreas Thomsson träffsäkert uttryckte det: ”Vi var det klassiska nykomlingsbonnalaget som åkte upp till nationalstadion Råsunda och var lite bortkomna”. Han kunde skippat ordet ”lite”.

✓ Fanns det något att glädjas åt ur AIK-perspektiv?

– Tre poäng och en rejält förbättrad målskillnad. Vi ska inte glömma att Åtvidaberg prickade insidan av stolpen vid ställningen 2–1. Det var faktiskt på väg att gå åt helvete för Gnaget – igen. Men visst ska vi glädjas åt inramningen; över 20 000 åskådare, tifo på samtliga läktare, bra tryck – derbyklass mot Åtvidaberg. Imponerande.

✓ Vad bör Gnaget göra under sommaruppehållet?

– Snabbt bestämma hur organisationen runt laget ska se ut. Sedan – så långt aktiebolagets och riskkapitalisternas ekonomi tillåter – signa ny målvakt och anfallare.

✓ Men är det inte klart att Björn Wesström fortsätter som tränare och sportchef?

– Nej, det är inte klart. Jag pratade länge med Björn i går och han förklarade att ”det finns inga signaler på att det ska bli en förändring”. Å andra sidan var han lika tydlig med att det nu ska göras en utvärdering av vårsäsongen – först efteråt tas beslut om hur organisationen till hösten blir. Ytterst avgör styrelsen och där finns säkert röster som förespråkar ett tränarbyte. Som Wesström sa: ”Vi måste titta på vad som är bäst – en eller två sportsligt ansvariga? Jag tror det är viktigt att man har en bra kemi om man har flera människor som är ansvariga”. Det låter som att här finns någon form av maktkamp, eller i alla fall olika åsikter.

✓ AIK behöver en ny målvakt, säger du. Men Tomi Maanoja räddade AIK i går?

– Det hjälper inte. Maanoja är i dag en rädd och osäker målvakt och medspelarna litar inte på honom.

✓ Blir det något med Ivan Turina då – ”besten” från Kroatien?

– Det verkar så. Redan i går kväll skulle Wesström träffa hans agent. Det borde vara påskrivet och klart redan i dag.

✓ Vad händer på anfallsfronten då?

– Clecio skickas hem, Jerry Bengtsson också. AIK satsar på en storvuxen center från Brasilien (se separat artikel). Vad detta är för spelare och om affären kan genomföras är nyckelfrågor.

✓ Till sist, fixar AIK detta?

– Med dagens trupp är risken stor att AIK blir kvar i bottenstriden. I medgång är Bojan Djordjic och Dulee Johnson smarta och bollskickliga. Men fixar de att vinna centrala mittfältet i matcher där motståndarna bjuder på kamp i 90 minuter? Många andra lag spelar med tre man centralt. Lyckas AIK värva en storvuxen targetplayer bör de kanske överväga att göra det samma. Med en kvalitetsforward och en bra målvakt räddar AIK upp situationen.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll

AIK

Allsvenskan i fotboll