Så ska de ta över makten

avJohan Darin

Här är supportergruppens hemliga planer

AIK går på knäna.

Styrelsen vill sälja ut spelarandelar för att rädda klubben.

Men bakom kulisserna pågår en strid för att stoppa förslaget.

Nu förbereder en hemlig supportergrupp en aktion för att ta över makten i klubben.

– Det är bråttom, säger en av organisatörerna till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
fansen griper in Det är här någonstans, bland AIK:s publik, som den nya falangen som vill ta över styret i klubben finns.

AIK balanserar på ruinens brant. Sittande styrelse har föreslagit att sälja spelarandelar för att hålla klubben flytande.

På ett extrainsatt styrelsemöte på onsdag ska förslaget klubbas igenom.

Men i kulisserna pågår ett spel för att ta över makten i den krisdrabbade klubben. En nomineringskommitté har jobbat fram ett förslag på en ny styrelse. Men först ska den nuvarande röstas bort.

Bakom sig har supportergruppen, enligt källan, flera ekonomiskt starka individer som är beredda att hjälpa till.

På torsdagen hölls ett möte med de hemliga finansiärerna. För att planen ska lyckas måste man vinna över majoritetsägarna AIK FF på sin sida.

Medvetna

Men AIK:s nuvarande ledning, med ordförande Mats Gustavsson i spetsen, är medvetna om vad som pågår och planerar ett motdrag.

Enligt uppgift kommer FF:s ordförande, Göran Lööv, erbjudas vd-posten för att rösta med den nuvarande styrelsen. Det innebär att nuvarande vd:n

Annela Yderberg skulle få gå. På måndag har FF ett medlemsmöte.

– Vi ska diskutera frågan med Lööv. Han har blivit erbjuden vd-posten, det är därför han sviktar och är på väg över till deras falang, säger källan.

– Han har fått hundratals mejl från medlemmar som vill samma sak som vi, och det är så vi vill att det ska gå till. Det är en demokratisk process.

Lånade hårt pressat

Klubbens kortfristiga lån bär en stor skuld i AIK:s ekonomiska kris. Enligt källan togs lånen av ett hårt pressat AIK, då en högt uppsatt person i klubben presenterade ett låneförslag till hög ränta. Senare visade det sig att långivaren var en släkting till den som föreslagit lånet.

Gruppens mål är att förslaget om spelarandelsförsäljningar röstas ner, samtidigt som medlemmarna kräver ett nytt möte där den nya styrelsen kan röstas in.

Möte innan december

Ett sådan måste hållas under december, innan transferfönstret öppnar och klubben kan börja sälja av spelare.

– Det är bråttom, säger källan.

Supportergruppen är en brokig skara.

– Vi är allt från tidigare styrande i AIK till äldre supportrar med höga positioner i samhället till vanliga fans.

ARTIKELN HANDLAR OM