Avdic har bättre målsnitt än Messi

avTobias Ahlén

”Kanske har blivit mer kylig”

Han har gjort tretton mål på femton matcher. Det betyder att Denni Avdic har ett av Europas bästa målsnitt.

– Jag kan inte svara på varför. Jag har bra lagkompisar som ger mig bra bollar. Jag kanske har blivit mer kylig, säger Avdic.

Foto: bildbyrån
Denni Avdic.

Det krävs bara 76 minuter för att Denni Avdic ska göra ett mål. Det är bättre än spelare som Leo Messi, Didier Drogba och Wayne Rooney. Faktum är att, enligt Infostrada Sports, ingen spelare i den norska-, danska-, spanska-, engelska-, italienska, franska, hollänska eller tyska ligan kommer upp i Avdics snitt.

– Jag har känt att jag haft det inom mig, men inte fått ut det. Jag har varit barnslig i mitt spel, säger Avdic.

Hur menar du?

– Det handlar mest om att jag tidigare sökte för mycket boll i stället för att kolla efter ytor. Jag har lärt mig att det handlar om att hitta ytorna, då kommer bollen dit till slut.

13 mål på 15 matcher

Förra säsongen var inte Denni Avdic helt ordinarie och ibland fick han kliva ner ett steg i planen. I år har han spelat till sig en ordinarie plats högst upp på topp – och gjort det bra. Med 13 mål på 15 matcher toppar han den allsvenska skytte­ligan. Spelaren som jagar, Alexander Gerndt, har gjort åtta mål.

Elfsborgs tränare, Magnus Haglund, berättar att Elfsborg har förändrat deras sätt att spela utifrån Avdics kvalitéer.

– Vi har utformat en roll som är optimalt utformad för honom. Han ska klara av att hålla bort sin försvarare och spela felvänd. Vi har ett snabbare kantspel. Det betyder att Denni inte behöver springa så mycket i djupled längre.

Haglund har sett en förändring både i Avdics spel och utveckling som människa.

”Har mognat”

– Han har mognat som människa. Det är en annan Avdic än tidigare. Han har förstått att han måste jobba för laget. Han har känt en stress över att gå från lovande talang till etablerad spelare. Han klarade under en längre tid inte av att ta steget.

ARTIKELN HANDLAR OM