Bank: Pep har ett problem att lösa – misslyckas han blir det en historisk baksmälla

FOTBOLL

BARCELONA. I kväll blir Zlatan Ibrahimovic mästare, igen och som vanligt.

Men om inte?

Då är det en stor miss för Zlatan.

Då är det en gigantisk miss för hans tränare.

När solen studsar mot väggen på Hotel Princesa Sofia rinner den först över en lång, bred banderoll med texten ”Sandro Rosell, soci 12 556. Tots som el Barça”. ”Sandro ­Rosell, medlem 12 556. Vi är alla Barça”.

Framtiden väntar runt hörnet, Rosell ­mobiliserar inför presidentvalet i juni, och frågan är vilken förening det är han i så fall kommer att ta över.

Mästarna Barça?

Eller missarnas Barça?

När vi satt ner med Pep Guardiola ute på Barcelonas träningsanläggning i går var han sitt vanliga, lugna jag. Trygg. Sympatisk. Han vet, precis som alla andra, att precis allt i hela världen talar för att han kommer att vara hjälte efter matchen mot Real Valladolid också. Det är Real Madrid, Florentino ­Pérez mångmiljard-Madrid, som ska stå med världens största dumstrut på sig efter den sista omgången. De skulle springa hem ligan, de skulle spela Champions League-final hemma på Bernabéu, men fick ingenting mer än en andraplats och en plats på vip-läktaren medan Wesley Sneijder och Arjen ­Robben gjorde upp om pokalen med de stora öronen.

Så ser manus ut.

Bäst skulle bli ännu bättre

Men det är också så att Guardiola har ett problem att lösa. Han måste snickra ihop ett mittfält som är kreativt nog att dyrka upp ett ultradefensivt, Clemente-styrt Valladolid – och han måste göra det utan Xavi och, förmodligen, utan Iniesta.

Medan alla skissar på Madrids fiaskoanalys finns det i alla fall skäl att fundera ett ögonblick på vad Barcelona hittills, fram till i kväll, gjort med sin säsong.

När allt började stod Pep Guardiola med världens i särklass bästa fotbollslag, ett gäng som vunnit allt som finns att vinna med ett sanslöst elegant spel. Utifrån den grund­plåten fick Pep önska sig det han behövde för att bli ännu bättre. Han förstärkte, effektivt, världens bästa fotbollslag med ytterligare en miljard kronor och ville bygga ett alternativt spelsätt kring Zlatan Ibrahimovic.

Hyllas – eller ifrågasättas

Om Barça vinner i kväll så kommer Pep att stå längst fram i en öppen buss som långsamt jobbar sig Ramblan fram. Om de inte vinner kommer frågorna att slås in som spikar i hans lagbygge:

?Varför har inte de svindyra värvningarna (Keirrison, Tjigrinskij, Ibrahimovic, Maxwell) lyft laget?

?Varför har inte det alternativa spelsättet gett något?

? Varför går ett lag från att vinna fem bucklor till att vinna noll året efter?

Igår ville Pep Guardiola inte svara på frågor om framtiden. Om ett par timmar är den här, som årets brakfiesta eller en historisk baksmälla.

I kväll går vi till Camp Nou och ser efter.

ARTIKELN HANDLAR OM