Nobbade Italien – för Tottenham

FOTBOLL

”Vi hoppas att Edman är lösningen för oss”

Det blev varken Inter eller Juventus för Erik Edman, 25.

Det blev Tottenham.

Uppdrag: att ta över efter tyske storspelaren Christian Ziege.

- Vi kunde inte tacka nej till Spurs bud, säger Heerenveens president Riemer van der Velde.

Foto: TILL LONDON Erik Edman imponerade i Portugal-EM - allra mest på Tottenham som spenderade kring 20 miljoner kronor på svensken.

Flytten till England gör Edman till svensk nummer nio i årets Premier League.

Och den förste någonsin i Tottenhams A-trupp.

Satsar svenskt

Malmöspelaren Jon Jönsson var visserligen där som ungdomsproffs härom året, men representerade aldrig Londonklubben i någon tävlingsmatch.

Det har varit stort sug efter Erik Edman sedan EM där han var det självklara valet som vänsterback.

I Tottenham får han slåss om den platsen med argentinaren Mauricio Taricco som återfanns där under större delen av säsongen eftersom storspelaren Christian Ziege var skadad.

Nu har Spurs gjort sig av med Ziege till Mönchengladbach - och satsar svenskt.

"Har rätt egenskaper"

- Vi hoppas att Edman är lösningen på våra problem på vänstersidan. Han är i rätt ålder och har rätt egenskaper för att klara uppgiften. Värvningen visar att den nya ledningen har sett lagets svagheter och agerar för att åtgärda dem, säger en representant för Tottenham.

I den nya ledningen återfinns Frankrikes före detta förbundskapten Jacques Santini, samt dansken Frank Arnesen som är sportdirektör och holländaren Martin Jol, assisterande tränare. De både sistnämnda har ett förflutet i PSV Eindhoven respektive Waalwijk och har därmed god koll på vilka spelare som är värda att plocka till England från holländsk fotboll.

Det enda som nu återstår är att Edman klarar den obligatoriska medicinska undersökningen.

Runt 20 miljoner

Exakt vad Tottenham får betala för svensken har inte läckt ut, men det är troligt att Spurs får punga ut med runt 20 miljoner svenska kronor.

Heerenveen krävde 18 miljoner när Inter och Juventus visade sitt intresse. Helst hade ändå holländarna sett att svensken stannat i klubben.

Men eftersom hans kontrakt går ut 2006 ville förstås holländarna försäkra sig om att få en så bra slant som möjligt för sin ytterback.

- Vi har kommit överens med Spurs, och det känns trots allt bra. Vi ville behålla honom, men kunde inte tacka nej till Tottenhams bud, säger Heerenveens president Riemer van der Velde.

Alla svenskar i Premier League

Peter Ström