Vi romare tänker på Romas och Tottis segertåg i Europa - nästa år

Publicerad:
Uppdaterad:

ROM

Italienarna har gjort det igen. I EM-kvalet och Champions League spränger de vidare och lämnar excellenta offer efter sig på spelplanen.

Vi romare njuter i fulla drag. Framförallt när vi tänker på Romas och Tottis segertåg genom Europa.

Nästa år.

Totti.
Foto: AP
Totti.

Så är nu en gång det här landet beskaffat, att ingenting är bättre än att drömma. Varje gång en ny spelare sätter sin fot på italiensk mark, står en grupp förhoppningsfulla tifosi någonstans och viftar med en hemmaskriven banderoll med texten "REGALACI UN SOGNO" (ge oss en dröm). Fotbollslagens uppgift är att så frön till drömmar, så att italienarna kan sväva iväg från sina skrivbord, löpande band och muggiga små butiker och fantisera om kuppsegrar, scudetto och VM-guld.

Och drömmer gör vi. I dessa sensommarvarma brandgula septemberdagar, har hela Rom moln under skorna.

Har övertygad mest i ligan

För både Roma och Lazio har full pott efter ligans två första omgångar. Lazio vann dessutom sin match mot Besiktas i Champions League och ett euforiskt Roma förbereder sig för årets första riktigt stora drabbning mot Juventus i Turin på söndag. Kan det bli bättre?

Lazio ser ut att fortsätta den goda utvecklingen från i fjol. Men den stora nyheten är att Roma är det lag som hittills övertygat mest i ligan. Roma som i somras lämnade en genomrutten säsong bakom sig, har återfötts ur askan som fågel Fenix.

Och därmed är "il capitano" Francesco Totti (som alla italienare älskar, till och med "i laziali" när han spelar i landslaget, fast de hellre skulle dö än erkänna det) kungen av calcio, av Roma och Rom och världen. Allt han rör vid blir guld. Till och med den lilla självironiska vitsboken som nyss trycktes om för fjärde gången och hittills har sålts i mer än

600 000 exemplar.

Totti, kungen av calcio och alla tiders hedersknyffel, har skänkt större delen av inkomsterna från boken till föräldralösa barn i Kongo och till en kommunal hjälptjänst för ensamma gamlingar i Rom. Därmed blev han även hjärter kung och som pricken på i:et ska hans lilla fästmö Ilary (namnet är en italiensk glamourversion av Hillary) bli väderflicka i ett nytt TV-program, om hon bara lyckas läsa rätt innantill om sol, vind och vatten.

Vi romanisti förväntar oss naturligtvis att Ilary med den vackra munnen ska manövrera högtrycken till Olympiastadion lagom till Romas hemmamatcher. Och skulle det misslyckas någon gång så må det vara hänt, för Francesco är solen.

Lovorden haglar efter 5-0-matchen mot Brescia hemma, där Tottis magiska fötter var inblandade i praktiskt taget varje manöver av intressse. "Il capitano" sparkade högst personligen in två av målen, varav det ena var en sådan sagolik kombination av briljant teknik och suprem poesi, att Romas tifosi åkte spikrakt upp i himlen och tänker stanna där.

Åtminstone tills på söndag.

- Förr när jag reste utomlands, brukade folk fråga mig om Fellini. Nu frågar de mig om Totti, säger ordföranden i Italiens olympiska kommitté.

- Totti är bättre än Beckham, säger Maradona.

Kommer att gå över lik

- Totti är otrolig. Jag har aldrig sett en spelare med en sådan "touch". Det finns ingen som han i "la liga", säger Romas nyförvärv John Carew, som av någon outgrundlig anledning är norrman.

- Totti ramlar bara man blåser på honom, sade Brescias tränare Gianni De Biasi före matchen.

Somliga straffar Gud med detsamma.

För Brescia gjorde nämligen också en utmärkt match i söndags, men vad hjälpte det. Fabio Capellos nya offensiva, positiva formation kommer att gå över lik den här säsongen. Cassano, Totti och Montella är osedvanligt på bettet. Och en sådan anfallstrio kan få vem som helst att drömma.

Kristina Kappelin (sport@aftonbladet.se)

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.