- Jag ska ringa Mourinho i dag

FOTBOLL

Nye Morais om Assyriska, kompisen i Chelsea och målsättningen i allsvenskan

1 av 2 | Foto: CHELSEAS & ASSYRISKAS FRÄLSARE? José Mourinho gör succé som tränare för Chelsea. Nu tar hans kompis José Morais över Assyriska - och han ska ringa Chelseas manager redan i dag. "Goda vänner samarbetar", säger Morais.

José Morais, 39, blir Assyriskas tränare närmaste två säsongerna.

Sportbladet kan nu avslöja hans hemliga plan för att etablera Södertäljeklubben i allsvenskan - ett samarbete med kompisen José Mourinhos Chelsea.

- Goda vänner samarbetar alltid, säger Morais till Sportbladet.

I går kväll blev parterna överens och José Morais skrev på ett kontrakt som sträcker sig över två år.

Därmed är Assyriskas tränarjakt över. Den har innefattat ett antal olika kandidater:

Flera supportrar hoppades få se Peter Antoine göra comeback. Klubbledningen var mer tveksam eftersom Antoine ville pendla från Blekinge.

Förre AIK-tränaren Richard Money fick ett seriöst erbjudande men tackade nej av ekonomiska skäl.

Även L-O Mattson och Anders Grönhagen diskuterades men i slutändan stod det mellan höstens succétränare Edmond Lutaj och 39-årige José Manuel Ferreirademorais (José Morais).

Träffades i mellandagarna

Valet föll på den relativt okände portugisen som varit B-lagstränare i Benfica samt huvudtränare i en rad mindre europeiska klubbar.

Han kom sent in i bilden.

- För två veckor sedan upplyste jag honom om att det fanns en klubb i högsta serien i Sverige som sökte ny tränare. Han tyckte att det lät intressant, säger svenske Fifa-agenten Innocent Okeke, som ligger bakom affären.

Okeke kontaktade Assyriska som nappade och bjöd José Morais till Sverige. Parterna träffades i mellandagarna och tycke uppstod.

José Morais beskrivs som en ambitiös och offensiv tränare som förespråkar 4-4-2 alternativt 4-3-3.

"Har en stark vilja"

Morais flyttar till Sverige i slutet av veckan. 8 januari leder han Assyriska i en första träning. Redan i går kväll fick Sportbladet tag på honom via telefon.

- Jag har förstått att Assyriska är en klubb med stark vilja att utvecklas och komma framåt trots små resurser. Det passar mig eftersom jag är likadan själv - jag är en kämpe som aldrig ger upp (skratt).

José Morais lämnar jobbet som tränare för portugisiska division två-klubben Santa Clara.

Varför byter du ett stort och varmt fotbollsland som Portugal mot en liten klubb i kalla Sverige?

- Jag är intresserad av hur fotbollen skiljer sig mellan olika länder. Det ska bli intressant att bekanta sig med den skandinaviska spelstilen som brukar vara välorganiserad.

Vad har du för målsättning?

- Samma som klubbledningen; etablera laget i högsta serien.

Du har jobbat bakom, och är god vän med José Mourinho i Chelsea. Kan det bli aktuellt med ett samarbete mellan klubbarna?

- Goda vänner samarbetar alltid. Jag ska prata med honom redan i morgon (läs: i dag). Han har uppmuntrat mig att ta den här chansen.

Kan det även bli aktuellt att ta med spelare från Portugal?

- Absolut. Men det är ännu så länge något mellan mig och klubbledningen.

Här är Assyriskas nya tränare

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM