Vill tillbaka till landslaget efter tuffa åren: ”Vigge har visat att allt är möjligt”

Karriären har varit en riktig berg- och dalbana senaste åren.

Det är inget som oroar när allt pekar uppåt igen för Patrik Carlgren, 27 – och när bäste kompisen heter Victor Nilsson Lindelöf.

Nu hoppas målvakten på att nå landslaget igen.

– Vigge är en inspiration för oss alla. Man ser att det är möjligt, säger han.

Framgångarna i U21-landslaget och med AIK tog Patrik Carlgren till svenska A-landslaget och till truppen som spelade EM i Frankrike 2016.

Under Erik Hamrén som förbundskapten var han tredjemålvakten bakom Andreas Isaksson och Robin Olsen.

Hösten 2016 lämnade Patrik Carlgren AIK och efter ett kortare mellanspel i danska Nordsjälland hamnade målvakten i en rejäl frysbox spelmässigt i turkiska Konyaspor dit han flyttade i slutet av sommaren 2017.

– Det var kaos från första veckan. Folk sparkades kors och tvärs och jag hade tre olika tränare och olika team runt tränarna under året jag var där. Det var kaos! Det var jäkligt tufft, men lärorikt.

Många tankar kring situationen

– Laget gick inte bra men jag fick ändå inte chansen och många kvällar var det mycket tankar, men inget jag skulle vika mig för, säger Patrik Carlgren.

– När säsongen var över var det bara att söka sig vidare.

Han har lätt att prata om den tuffa tiden för när han lämnade Turkiet och återvände till Danmark förra sommaren blev det en fullträff.

Hos Randers har Carlgren spelat varenda minut i de 24 ligaomgångarna hittills.

Vad har det betytt för dig?

– Jag spelade inte många matcher under drygt 1,5 år efter att jag lämnade AIK. Det är självklart att självförtroendet gick ner sig då. Jag lärde mig att man måste kunna ta motgångar, att man i slutändan blir starkare av det. Det är lätt att säga, men det känner jag verkligen nu.

– Randers var väldigt intresserade. Jag pratade med nye tränaren, med sportchefen. Det fanns intresse från andra lag i större ligor men Randers sa att jag skulle få spela, att jag var förstemålvakt och att jag skulle få tid att utvecklas till en ännu bättre målvakt. Jag kände förtroendet från första början. 

– Jag ville inte riskera att hamna på bänken i ett annat lag igen, inte efter det kaosåret i Konya. Det blev väldigt perfekt allting, faktiskt. 

Hittat tillbaka till storformen

Carlgren bor med hustrun Charlotte, 26, och sonen Ben, 9 månader, i ett hyrt hus strax utanför centrala Randers. Kontraktet gäller till och med sommaren 2021. 

– Jag har kommit fram till att det är ganska perfekt tid i mitt liv, både familje- och fotbollsmässigt, att spela i Danmark. Att bo i Randers mitt på Jylland gör att det är nära till många matcher. Ibland är det 20 minuter till en bortamatch. Det är bra nivå på ligan och roliga matcher där det händer mycket och kul för mig som målvakt.

– Det har gått väldigt bra för mig personligen, jag har hittat tillbaka till där jag var tidigare och ännu bättre. Laget krigar på för att få en bra placering i ligan och kunna vara med och slåss om Europaplatserna, säger han.

Randers ligger nia i Superligan med två omgångar kvar av grundserien, men har bara en poäng upp till sjätteplatsen.

De sex första lagen gör upp i en slutspelsserie om mästartiteln och tre av fyra Europaplatser.

Lag 7 till 14 i grundserien spelar vidare i två nedflyttningsgrupper där varje gruppetta och grupptvåa gör upp om en plats för att möta fyran från mästerskapsserien om den sista Europaplatsen.

Patrik Carlgren skrattar och kan inte undvika jämförelsen:

– Det är lite komplicerat, lite som hockeyn hemma i Sverige…haha.

Den tidigare AIK-målvakten har fått mycket beröm för att han bidragit till att fjolårets nästjumbo tätat till defensiven och släppt in nära en tredjedel färre mål och klättrat i tabellen.

I topp med hållna nollor

Carlgren tillhör också gruppen målvakter i danska ligan som hållit näst flest nollor, nio stycken hittills.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte visste om att jag hållit nio nollor. För en målvakt är hållna nollor som målen för en anfallare. Så…det är skitkul! säger målvakten som har rötterna i Falun, men där genombrottet kom i Superettan med Brage.

Är du landslagsmässig igen?

– Jag är minst lika bra som då, bättre skulle jag faktiskt vilja säga. Jag har mer rutin och erfarenhet att luta mig mot nu tillsammans med att jag rent sportsligt och tekniskt är tillbaka när jag varit som bäst. Jag vet att landslagsledningen har koll och jag tror inte att mina prestationer har gått dem förbi. Jag kör på och så är det upp förbundskaptenen och hans team att ta ut sina trupper.

– Fortsätter jag göra bra ifrån mig så tror jag inte att de kan blunda för mina insatser, det är ju så det funkar. Jag står i match efter match. Det hade varit skitkul att komma med i landslaget igen.

2015 var han förstemålvakt i det U21-landslag som skrällde och vann EM-guld.

Samma U21-landslag där en av Carlgrens bästa kompisar, Victor Nilsson Lindelöf kom med i truppen på ett bananskal i sista stund efter en skada på Emil Krafth.

Resten av historien kring Nilsson Lindelöf är en modern fotbollssaga.

Vad kan man lära sig av VNL:s klubbresa?

– Det Vigge gjort visar ju hur svårt det är att förutspå vem som kommer nå absoluta toppen.

Stolt över Vigges fotbollsresa

– Han är en jättenära kompis till mig och jag är både väldigt glad och väldigt stolt över det han har gjort. Han är en fantastisk människa. Det är hur kul som helst och jag är väldigt glad för hans skull, säger Patrik Carlgren.

Vad betyder hans framgång för dig?

– Vigge är en inspiration för oss alla. Man ser att det är möjligt. Det är oerhört motiverande, ännu mer eftersom han är en så bra vän, säger Patrik Carlgren.

Hur mycket följer du AIK?

– Det är klart att jag följer klubben som gjort mig till den jag är. Det var väldigt kul att de vann SM-guldet och det är häftigt att de ska kvala till Champions League.

Är du sugen på ett nytt steg igen, till en bättre klubb?

– Jag har haft en väldigt bra säsong här. Nu känner jag noll stress över att behöva flytta vidare direkt till någon större liga eller bättre klubb, speciellt inte efter året i Turkiet. Jag kan ta ställning till det som kommer i sommar i lugn och ro. Jag känner inte att jag måste dra iväg, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.