Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Hon tog ett kliv närmare VM-truppen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN
Mimmi Larsson.

ALGARVE. Sverige ville ingjuta skräck i omvärldens ögon.

Och jo, försvaret lär – och bör – majoriteten högakta vid det här laget.

Offensiven? Nä, den skrämmer nog fortfarande inte många.

Jublet som uppstod när det stod klart att Sverige skulle matchas mot kvalitetsmotståndet Kanada dog ut i samma ögonblick som domaren blåste i visselpipan.

Det fläktade även friska vindar på den relativt öppna Estadio Algarve denna onsdagskväll. Här tvingades Olof Mellberg lägga en straff för 15 år sedan, i en kvartsfinal mot Holland som slutade med en smärtsam förlust för Sverige.

Nu lyckades en helt annan generation svenskar gå samma öde till mötes. Dock genom det moderna, ”rättvisa”, men ack så tröttsamma Abba-upplägget.

▪▪

Sverige inledde matchen om tredjepriset precis lika förvirrat som den slutade. De visste i alla fall inte riktigt hur de skulle hantera ett gäng som rent uppenbart var ett, två och tre nummer större än tidigare motstånd i Algarve.

Om Sveriges press- och uppbyggnadsspel var osynkat var Kanadas den totala motsatsen. De gånger Magdalena Eriksson (en av få som faktiskt både lyckades hålla i bollen längre än två sekunder samt leverera den vidare till rätt adress) stod ensam på kanten så var hon precis det, helt ensam. Kanadensarna omringade sina blågula byten omedelbart, vilket inte var speciellt svårt eftersom det sällan gavs något understöd till den utsatta.

 
GÅ 2 FÖR 1 på Sverige–Tyskland. Läs mer här.
 

Caroline Seger försökte i alla fall. Kosovare Asllani också. I slutändan var det dock bara lite flyt och mycket försvarsspel som förhindrade att Hedvig Lindahl släppte in ett mål. Det märks för övrigt att hon dryper av självförtroende, det brukar det i alla fall innebära när en målvakt oberört jonglerar bollen över sina motståndare. Räkna med några hjärtan i halsgropen i sommar.

En som däremot måste jobba på självförtroendet är Blackstenius. Därför gick det säkert en liten ilning längs ryggraden på Peter Gerhardsson när hon hamnade i favoritläge en-mot-en. Det blev bara en hörna av det hela, men det kändes som att matchens vändning kom där. Plötsligt hade Sverige skapat en del möjligheter, bland annat en boll i ribban från Nilla Fischer.

När det deklarerades trippelbyte var det i ett suveränt ögonblick för inhopparna. Sverige hade lättat på Kanadas strypgrepp men var i behov av nya kreativa idéer rent offensivt.

En av de som fick komma in var Mimmi Larsson, bästa svenska målskytt i turneringen (3 st spelmål). Det är givetvis ögonbrynshöjande på många sätt, och även om något av målen mot Schweiz var ett resultat av osannolikt uselt försvarsspel är det hon som har kramat ur det mesta av den här veckan.

Det vore ingen skräll om ”Mimmi Larsson” står uppskrivet i powerpoint-presentationen när VM-truppen presenteras om några månader. I alla fall inte om hon fortsätter så här, och fler chanser lär hon få.

Frågan är på vems bekostnad? Många namn är med och utmanar, inklusive Fridolina Rolfö som blev kvar hemma i Tyskland. Anna Anvegård är säkert övertygad om att hon kan blanda sig i. Olivia Schoughs låga av hopp brinner väl den också, om än svagt.

Ja, ni ser, många hypoteser och få konkreta svar. Det blanka papperet vi hade framför oss på förhand har visserligen beklätts i en del klotter efter Algarve Cup. Men det är fortfarande bara det än så länge. Klotter.

avFrida Fagerlund

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM