”Hellre SM-guld än proffs utomlands”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

ABU DHABI.
Pengar eller klubbkänsla?
För Emil Salomonsson är svaret enkelt.
– Jag väljer definitivt ett SM-guld med "Blåvitt" före att bli proffs utomlands, säger IFK Göteborgs ytterback.

Somliga spelare kan knappt namnen på sina lagkamrater och lägger allt fokus på att maxa den egna karriären. Andra är genuint engagerade och lever för sin förening. Det är tydligt vilken kategori Emil Salomonsson tillhör.
När Sportbladet talar med honom efter januariturnéns första träning handlar allt snack om Blåvitt.

Salomonsson är den ende IFK Göteborgsspelaren som är uttagen i landslagstruppen samtidigt som Malmö FF, IFK Norrköping och Elfsborg skickat drivor av lirare ner till Förenade Arabemiraten.

27-åringen grämer sig när han ser Joel Allansson (Randers) röra sig elegant över gräset, Nicklas Bärkroth (IFK Norrköping) göra ett snabbt ryck och David Moberg Karlsson (IFK Norrköping) rappt finta sig förbi ett par spelare. Tre landslagsspelare med förflutet i IFK Göteborg, men som av olika skäl valt att inte återvända till Kamratgården.
– Klart att när man ser Joel, David och Niklas göra avtryck i andra klubbar så vill man helst att de ska vara i IFK Göteborg. Det är bra killar och jag hade inte tackat nej.

SM-guld betyder allt

Den offensiva högerbacken har haft en fin karriär. Han saknar dock två saker: ett SM-guld och ett proffsäventyr utomlands.
– Jag trivs väldigt bra i Blåvitt. Mitt stora mål är att vinna SM-guld. Jag har varit där så länge nu. Det är dags, det har varit dags för länge sen. Jag vill lyfta bucklan och minnas titlar när man lägger av.
Om du får välja mellan ett proffsäventyr och ett SM-guld: vad väljer du?
– Jag väljer definitivt ett SM-guld med "Blåvitt" före att bli proffs utomlands. Det är kanske något som är ovanligt i dagens fotbollsvärld. Men, om man får lov att vara lite kaxig, så har jag en utbildning och är inte orolig för framtiden (efter fotbollen). SM-guld får man kanske inte chansen att vinna igen. Det vore once in a lifetime.

”Mats Gren kommer få jobba”

Just när Salomonsson avslutat meningen tittar han avundsjukt bort mot MFF:arna Oscar Lewicki och Pa Konate som sitter på varsin ranglig bänk för att plocka av sig benskydden.
– Ja, bortsett från de där jävlarna då. De vinner ju hela tiden, säger han och skrattar.
Så om du får ett fint erbjudande samtidigt som Blåvitt är i en guldstrid: då tar tackar du nej?
– Ja, det gör jag. Som det är nu: definitivt. Det ska väldigt mycket till att lämna om man har chansen att vinna bucklan.
Vad krävs av sportchefen Mats Gren för att ni ska vinna allsvenskan?
– Mats Gren kommer få jobba... Nej, jag skojar bara. Han sonderar terrängen och hugger på rätt spelare. Han har tagit in många skickliga genom åren och det var viktigt att sajna Elias Mar Omarsson. Förhoppningsvis har han fått in ytterligare några nya ansikten när jag är tillbaka.

”Det är inte optimalt”

Den noggranne Salomonsson har god koll på truppen och är lite nojig över kontraktsläget.
– Nästan hela startelvan sitter på utgående kontrakt. Det är prio ett att de förlängs. Danskarna som Sören Rieks, Mads Albaek och Jakob Ankersen är viktiga både på och utanför planen. Sören är extremt bra och Mads är lite som en kapten. Även Mattias Bjärsmyr och Thomas Rogne måste förlänga. Du hör ju: det är inte optimalt.
Du verkar väldigt engagerad?
– Klart jag är engagerad. Jag har varit här ett tag nu. Det är min klubb i Sverige. Jag vill vinna guldet för jag vet hur mycket det betyder för göteborgarna. Sen apropå det vi nämnde tidigare: Jakob, Joel och Niklas är ju spelare som vi skulle ha haft i Göteborg. Vi vill ju ha ett slagkraftigt lag.

Håller Häcken som favoriter i Göteborg

Om läget är lite halvsvajigt i IFK Göteborg är situationen på andra sidan älven raka motsatsen. Häcken fortsätter värva in stjärna efter stjärna, vilket Emil Salomonsson förstås noterat med stigande fascination.
– Som Häcken har värvat är de nästan favoriter. De har en extremt bra trupp och har fått in väldigt bra spelare. Dessutom en väldigt duktig tränare i Mikael Stahre. Men det är bara bra: vi behöver en intern kamp i Göteborg så att det blir lite som Stockholm.
Hur mycket svider det att Häcken har så mycket större kapital än Blåvitt?
– Jag hade ju inte tackat nej till Gothia Cup-miljonerna, om man säger så. Det hade inte varit fel att få den typen av sidoinkomster.