”Här för att ta oss till det där jävla VM:et”

Ingen svensk spelare har upplevt fotbollens höjdpunkt: Det man drömde om som liten

Foto: Robin Lorentz-Allard

avJohan Flinck, Patrik Brenning

FOTBOLL

Ett Italien där nationen kräver att landslaget säkrar sin 15:e raka VM-medverkan mot ett Sverige där ingen spelare ens vet hur det känns att spela ett världsmästerskap.

På fredag ska elva svenskar försöka fälla en fotbollsjätte och samtidigt uppfylla sina egna barndomsdrömmar.

– Jag är här för att se till att vi tar oss till det där jävla VM:et, säger John Guidetti.

Sverige har redan överlevt vad många beskrev som dödens grupp för att ens vara där de är i dag. Trots det står nu en kanske ännu större prövning mellan Janne Anderssons landslag och fotbolls-VM i Ryssland nästa sommar. Mäktiga Italien i ett dubbelmöte med start på Friends Arena på fredag.

”Var VM man drömde om som liten”

Italien har inte missat en enda VM-turnering sedan mästerskapet avgjordes i Sverige 1958. I det svenska laget finns det ingen spelare som ens vet hur det känns att kvalificera sig till turneringen.

Sveriges mest rutinerade spelare Sebastian Larsson har fått uppleva EM tre gånger men ännu ingen VM-turnering. Efter att Sveriges kvalificerade sig till playoff-spelet mot Nederländerna i oktober var 32-åringen emotionell i sin beskrivning av vad en seger mot Italien skulle innebära.

– Det är så otroligt mycket som står på spel. Personligen jagar man ett VM som man inte upplevt. Det är svårt att beskriva hur mycket det skulle betyda, sa Larsson då.

I samband med tisdagens landslagsträning utvecklade veteranen sina känslor.

– EM har varit fantastiska upplevelser men det var VM man drömde om som liten.

”Önskar inget hellre”

Nu drömmer landslagsspelarna samma dröm igen. John Guidetti, med familjerötter hos motståndaren Italien, har inte heller några problem med att klippa några gamla familjeband för att ta sig till VM.

– Jag hoppas att det är Buffons sista landskamp, jag hoppas att Italien inte spelar VM och jag hoppas att vi går dit. Jag tycker Italien är ett land som är jättefint, god mat, min farfar kom därifrån, vi har en lägenhet där, det är jättekul att åka dit och semestra och de har en fin liga men jag känner 110 procent att mitt hjärta slår för Sverige och önskar inget hellre än att Italien inte spelar VM.

Zlatan Ibrahimovic har sitt ”det där jävla Champions”. John Guidetti har nu något annat i sikte.

– Jag är här för att hjälpa grabbarna, pusha på det sättet jag kan och se till att vi tar oss till det där jävla VM:et nu bara.

Här är Sveriges trupp till playoff-matcherna 00:15