Vill skrota turnering & öppna för supercup

Fifas nya förslag avslöjat – möter kritik direkt

Foto: Thanassis Stavrakis / TT
Tyskland vann ”För-VM” – nu kan turneringen skrotas
FOTBOLL

Confederations Cup kan slopas av Fifa för att istället göra plats för en ny superturnering för klubblag.

Det avslöjar tyska fotbollsförbundets president Reinhard Grindel.

Planerna för den nya justeringen av fotbollskalendern lades fram vid ett Fifa-möte i Indien förra veckan men skulle tills vidare förbli hemliga. Men tyska fotbollsförbundets president Reinhard Grindel, som är starkt kritisk till planerna, väljer nu att lyfta på locket till hemligheten.

Confederations Cup kan slopas

Enligt Grindel hoppas Fifa från och med 2021 göra om den årliga turneringen klubblags-VM. Tanken är att cupen ska utökas från sex till 24 lag men bara spelas vart fjärde år.

Istället för ett klubblag från varje konfederation inom Fifa skulle då istället tolv lag från Europa, fem från Sydamerika, två från Afrika, två från Asien och två från Nordamerika delta. Hur Oceaniens deltagande ska fungera är enligt Washington Post ännu inte bestämt.

Tanken är att turneringen ska gå av stapeln i juni sommaren innan den stora VM-turneringen för klubblag. Det skulle därmed innebära att dagens Confederations Cup, även kallat för-VM, skrotas.

”Behöver tid för återhämtning”

Men Reinhard Grindel, som alltså är den som nu avslöjat planerna, är starkt kritisk.

”Spelarna behöver tid för återhämtning i juni och Fifa borde koncentrera sig på turneringarna för landslag. Jag är spänd på hur klubbarna kommer se på det här förslaget”, skriver Grindel på sin Facebook-sida.

Det slutgiltiga beslutet om klubblags-VM:s framtid kommer tas i mars 2018.

Här är fotbollens 10 dyraste övergångar 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM