IFK Göteborg

Blåvitts dubbla smällar — duo tvingas till operation

Av: 

Fredrik Andersson

Jakob Johansson.
Jakob Johansson.

FOTBOLL

Jakob Johansson behöver operera sitt knä igen.

Och nyförvärvet Calle Johansson tvingas även han till operation.

– Det är jättetungt, säger Jakob Johansson till Sportbladet.

IFK Göteborg gästar under fredagen Malmö FF i en träningsmatch – och Blåvitt gör det med en skadeskjuten trupp.

På sin hemsida meddelar föreningen att Jakob Johansson, 30, behöver göra ytterligare ett ingrepp i sitt knä. Johansson genomförde så sent som i december en knäoperation och har en jobbig skadehistorik när det kommer till korsbandsskador. Blåvitt skriver att målet är att få tillbaka 30-åringen efter sommarens EM-slutspel.

Dessutom tvingas nyförvärvet Calle Johansson, 26, till operation, då klubben genomfört ytterligare undersökningar av den fot han skadade i matchen mot Sirius nyligen.

”Han startar nu en rehabplan där målet är att ha honom tillbaka till den allsvenska omstarten i sommar”, skriver Blåvitt om Calle Johansson.

– Det är tråkigt, det är två duktiga spelare, men det är inte mycket vi kan göra än att acceptera och hoppas på att de kommer tillbaka så snabbt som möjligt, säger IFK:s tränare Roland Nilsson till Sportbladet.

– Calle kom in lite snett och det blev så pass allvarligt att man nu tvingas ta till en operation.

Calle Johansson.

Om Jakob Johansson säger Nilsson:

– Väldigt tråkigt, han har jobbat väldigt hårt för att ta sig tillbaka från den förra operationen, men det har inte blivit så bra som vi hoppats och nu tvingas vi till ny operation.

”Jakob är stark”

Vad har Jakob själv sagt?

– Det är alltid jobbigt när man måste börja jobba om på nytt, men Jakob är stark och kommer göra allt för att komma tillbaka så snabbt som möjligt.

Det är två tunga bakslag, behövs ytterligare nyförvärv nu?

– Det får vi väl se, vi tittar över hur det ser ut för oss och sedan får vi göra det bästa av det.

När Sportbladet når Jakob Johansson är han, så klart, väldigt besviken.

– Det är naturligtvis jättetråkigt, frustrerande och tungt. Men det är vad det är. Det är väl ingen hemlighet att rehaben inte flutit på sedan operationen i december, det är det som leder fram till det här, säger han.

De senaste åren har varit jobbiga.

– Det har varit nästan omöjligt att få någon kontinuitet i det hela och det är väldigt svårt att gå ut på planen och känna att man kommer in i det innan nästa bakslag kommer. Det är klart att det påverkar, både fysiskt och mentalt, det är väldigt korta perioder som jag känt mig fullt frisk sedan 2017. Men samtidigt har det inte funnits så mycket man kan göra åt det mer än att köra sin rehab och komma tillbaka på bästa sätt.

– Man har många personer runt omkring sig att tacka, man löser inte sådana här grejer helt själv. De första man kommer att tänka på är familjen, som alltid finns vid ens sida – och sedan det medicinska teamet som aldrig ger upp hoppet om mig. Det är många som har hjälpt mig under de här åren, det är man evigt tacksam för.

”Klart att man börjar tvivla”

Det medicinska teamet har inte gett upp hoppet om dig, men har du varit nära att ge upp hoppet om dig själv?

– Självklart har det varit tufft och det är klart att man börjar tvivla, som fotbollsspelare vill man inte vara i gymmet dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Samtidigt får man hela tiden titta på nästa steg, nu är nästa steg operation och sedan är förhoppningen att man ska vara tillbaka på planen i sommar. Men det man håller på med just nu är inte roligt.

När det kommer till Robin Söder, som fick en smäll på knäet under träning i förra veckan, är siktet fortfarande inställt på den allsvenska premiären. Ett annat nyförvärv, Marek Hamsik, som just nu rehabiliterar, hoppas man också få tillbaka till premiären.

På skadelistan har Blåvitt även Isak Dahlqvist, Patrik Karlsson Lagemyr och Yahya Kalley. Ole Söderberg är tillbaka i träning efter sin fingerskada och Kolbeinn Sigthorsson är på VM-kval med Island.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Laul: Det är Real Blåvitt 2.0 – så ska ”Rolle” formera superlaget

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg

Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Jakob Johansson

Calle Johansson