Premier League

PL-svensken om EM: ”Man måste våga drömma”

Av: 

Frida Fagerlund

FOTBOLL

Allt fler pratar om Joel Mumbongo.

Vem är han? Var kommer han ifrån? Och varför är det delvis tack vare LinkedIn som den svenske anfallaren gjorde Premier League-debut mot Chelsea?

– Jag har hört om det där..., medger 22-åringen som nu drömmer om ett EM-slutspel i sommar.

Det var i den 76:e minuten som Joel Mumbongo slutligen äntrade Stamford Bridges gräs. Tio minuter tidigare hade den isländske lagkamraten Johann Gudmundsson ersatt skadade Chris Wood, något som skapade frustration hos många Burnley-supportrar på sociala medier. De ville hellre se en 22-årig svensk.

– Det var häftigt, trots att det inte fanns någon publik på läktarna. Något man har jobbat hårt för sedan man var liten, säger Mumbongo om debuten som slutade med en 0–2-förlust.

Att anfallaren kanske inte har varit ett samtalsämne i de svenska hushållen tidigare beror främst på den udda väg som ledde honom till Premier League-klubben. Efter ett val mellan friidrotten och fotbollen (han hoppade bland annat 1,92 i höjdhopp) blev det ungdomsfotboll i Örgryte och Häcken, samt en lånesejour i Utsiktens BK (sju mål på 15 matcher), innan det bar av till italienska Hellas Verona.

En period som Mumbongo beskriver med ”blandade känslor”.

– Det var själva grejen att flytta utomlands som ung och få känna på hur det är att vara utan sin familj och bara ha fotbollen. Det var tufft, men det är sådant man behöver för att utvecklas, säger han om tiden i Italien som blev relativt kort och även kantades av en knäskada.

Joel Mumbongo (vänster) i FA-cupen mot MK Dons, 9 januari.
Joel Mumbongo (vänster) i FA-cupen mot MK Dons, 9 januari.

Akademiansvarig hittade honom på LinkedIn

Hur Burnley fick nys om honom? Tack vare LinkedIn. Enligt The Athletic var det akademiansvarige Jon Peppers fru som kom över Mumbongos profil på det sociala karriärnätverket av en ren slump sommaren 2019. Det är inte klubbens normala arbetssätt vad gäller rekryteringar men någonting fångade uppenbarligen Peppers intresse. Burnley var dessutom på jakt efter en anfallare med egenskaper likt Mumbongos och kontaktade därmed agenten Kangana Ndiwa för att få till ett provspel.

– Jag känner inte till så mycket kring själva processen men jag har hört om det där, medger Mumbongo och ler.

Kort senare följde den då kontraktslösa spelaren med på ett försäsongsläger till Polen och trots att det fanns vissa farhågor kring hans gamla knäskada (”Jag visste att den risken fanns redan innan jag åkte dit”) gav de honom en chans. Väskorna packades återigen inför flytten till Midlands.

Joel Mumbongo framstår inte som en kille som nyligen har uppfyllt en livslång dröm. I stället upplevs han som en samlad, ödmjuk och självständig person som vet om att jobbet inte är gjort än. Han berättar om livet under lockdown i Burnley (”Här finns kanske inte jättemycket att göra..”) men tillägger att det är en livsstil som passar honom.

– Jag trivs med att vara ensam, kolla på Netflix och så där. Fokusera helt på fotbollen.

Mumbongo under fotbollsmatchen i EM-kvalet för U18 mellan Sverige och Italien 2017 i Jönköping.

Dyche: ”Han vill verkligen utvecklas”

Det är inte svårt att förstå varför han snabbt har klättrat i rang hos Sean Dyche. Flera Championship-klubbar ska enligt The Athletic ha hört sig för om en eventuell utlåning under våren men svensken kan komma att spela en viktig roll för Burnley som just nu har en del bortfall på de offensiva positionerna. Hans kontrakt går dessutom ut i sommar så de kommande månaderna är viktiga på flera sätt.

Efter matchen mot Chelsea har den frispråkiga Dyche bara bra saker att säga om debutanten.

– Joel blev en del av gruppen mot slutet av den förra nedstängningen (i höstas). Han är snabb och kraftfull men har också en god framtoning och vill verkligen vara här, säger tränaren och utvecklar:

– Han är inte fullt medveten om sin styrka eller hur han ska använda den än. Men han vill verkligen utvecklas, något som jag uppskattar med honom. Vi har en väldigt bra grupp som tar de unga killarna under sina vingar, Joel har gått lite under radarn men har varit oerhört effektiv när han har kommit in.

Jay Rodriguez som mentor

Tränaren hade även en personlig konversation med spelaren efter matchen.

– Han tyckte att jag gjorde det så bra jag kunde. Av det jag har hört är det bara för mig att fortsätta göra mitt så dyker chanserna upp, säger Mumbongo som är positiv kring Dyches ledarskap och fotbollsfilosofi:

– Han är väldigt enkel att ha att göra med som tränare, tydlig. Jag tycker själv att jag är en spelare som passar in i många olika system men just det här passar mig väldigt bra.

En av de mer seniora spelarna som har varit till stor hjälp för svensken under de senaste månaderna är Jay Rodriguez.

– Alla spelare är trevliga men Jay är den jag vänder mig till när jag behöver tips och råd. Och om det är något speciellt på planen som jag undrar så är han en väldigt bra person att fråga eftersom han själv är anfallare och har erfarenhet som inte jag har, säger Mumbongo.

Vad är den största skillnaden mellan Burnley och en svensk klubb?

– Hm, jag vill nästan säga allt. Det är så mycket vi har tillgång till kring återhämtning och så där, det är nästan svårt att sätta fingret på en sak när det är så mycket.

Mumbongo i matchen mot Rumänien i U17-landslaget 2016.

”Då är det ingen idé att tänka på landslaget”

Mumbongo har representerat Sverige på U17- och U19-nivå. Med tanke på de alternativ som finns i A-landslaget i dag vore det inte en omöjlighet för anfallaren att fånga förbundskapten Janne Anderssons uppmärksamhet under våren. Förutsatt att han ges speltid.

– Jag ska inte sitta här och säga att jag inte har tänkt på det, man måste våga drömma om sånt, sätta höga mål, säger Mumbongo.

– Men om jag inte gör mitt, om jag inte äter rätt, tränar rätt, sover rätt, då är det ingen idé för mig att tänka på landslaget. Det handlar om att göra allting rätt nu, så kommer förhoppningsvis allt annat sen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Solskjaer försvarar Arsenal-spelaren efter utvisningen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League

Burnley FC