BK Häcken

Häckens jättesatsning på nya damlaget: ”Tiotals miljoner”

Av: 

Michael Wagner

Hit kan Göteborg FC flytta, till Häckens toppmoderna träningsanläggning Gothia Park Academy.
Hit kan Göteborg FC flytta, till Häckens toppmoderna träningsanläggning Gothia Park Academy.

FOTBOLL

GÖTEBORG. Säger Häckens medlemmar ja till mästarna GFC investeras tiotals miljoner kronor i elitverksamheten, erfar Sportbladet.

Träningsanläggningen GPA byggs ut rejält och en ny konstgräsplan anläggs.

– Jag kan inte kommentera några detaljer, men damerna ska ha samma förutsättningar som herrarna, säger klubbdirektören Marcus Jodin.

Under torsdagskvällen håller Häcken ett informationsmöte för medlemmarna om det föreslagna samgåendet med Kopparbergs/Göteborgs FC.

Frågorna är många, kring organisation, klubbdemokrati, men även av mer praktiskt slag – vad händer med övrig elitverksamhet hos allsvenska trean Häcken när mästarlaget GFC:s tre lag – A-lag, F19 och F17 – ska inkluderas?

Tvingas inte flytta

På Häckens träningsanläggning Gothia Park Academy finns elitverksamheten med A-lag, P19 och P17 samlad. Häckens övriga breddverksamheten håller till vid Slätta Damms IP på Hisingen.

”Oron” har varit att ett av lagen skulle tvingas flytta från toppmoderna GPA, invigd 2010 och utbyggd 2016, för att ge plats åt svenska mästarna GFC:s A-lag.

Men enligt vad Sportbladet erfar kommer inte detta ske.

I stället står Häcken redo att göra en satsning på uppskattningsvis tiotals miljoner kronor för ge plats åt GFC:s alla tre elitlag tillsammans med Häckens nuvarande på herrsidan på träningsanläggningen Gothia Park Academy.

Det handlar om rejäl tillbyggnad.

– Jag kan inte kommentera några detaljer. Det är viktigt att våra medlemmar får avgöra den här frågan till att börja med. Men om de säger ja så har vi självklart en plan på hur vi ska lösa allt praktiskt, säger Häckens klubbdirektör Marcus Jodin. 

Byggs ut rejält

Enligt uppgifterna ska Gothia Park Academys 1 500 kvadratmeter byggas ut med flera hundra kvadratmeter ytterligare för att husera damverksamheten. 

Ytterligare en konstgräsplan ska komplettera den som finns i dag.

– Vi beslutade om en långsiktig strategisk plan redan för fyra år sedan där vi räknade med att ha en elitverksamhet på dam- och flicksidan inom en inte alltför avlägsen framtid. Då slog vi också fast att all vår elitverksamhet ska vara på GPA för att få optimala förutsättningar.

– Om medlemmarna säger ja till Göteborgs FC så är det rimligt att vi håller oss till den planen, men att det blir lite tidigare än beräknat, säger Jodin.

Enligt uppgifterna innebär det en tillbyggnad av den redan toppmoderna anläggningen vid GPA med tre omklädningsrum och ytterligare utrymmen för damlagen på flera hundra kvadratmeter.

Elitdamverksamheten delar då även befintliga gym-, rehab- och konditionsträningslokaler, kontor och matsal/restaurang med herrarna.

Inom damfotbollen skulle det innebära förutsättningar på europeisk toppnivå.

Damsidan växer ekonomiskt

Träningsanläggningen GPA ägs av Gårda Johan Fastighets AB med Häcken som hyresgäster.

Vad säger du till de medlemmar i Häcken som är oroliga att resurser tas från herrverksamheten?

– Som sagt, jag kan inte gå in på detaljer kring vår finansiering av verksamheten. Säger medlemmarna ja till samgåendet så är det självklart att killarna och tjejerna ska ha samma förutsättningar att nå resultat.

– På damsidan ser vi dessutom hur stark den ekonomiska utvecklingen är. Det finns stora möjligheter för damfotbollen att växa intäktsmässigt, säger Marcus Jodin.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bergström: Vilken förtjusande kärlekshistoria

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

BK Häcken

Kopparbergs/Göteborg FC