OBOS Damallsvenskan i fotboll

Hanna Lundkvist om säsongsstarten: ”Kan alltid bli bättre”

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Första allsvenska minuterna, första allsvenska segern och första landslagskallelsen – allt under våren.

Hanna Lundkvist, 18, ser dock fortfarande stor förbättringspotential för både hennes och Hammarbys del inför lördagens derby mot AIK.

– Jag tänker att det alltid kan bli bättre, säger talangen till Sportbladet.

Man glömmer lätt bort att Hanna Lundkvist, 18, faktiskt aldrig har spelat i den högsta serien förut (vilket i och för sig gäller många i Hammarbytruppen) innan denna, nyss påbörjade säsong.

Likväl är den snabba högerkantspringaren ett av namnen som plitas ned först i Hammarbys damallsvenska startelvor.

– Det har varit väldigt kul. En nivå jag inte kört på förut. Man märker att allt går snabbare och man måste utveckla många delar, säger Lundkvist, efter en regnig träning på Kanalplan, till Sportbladet.

– Det är kul att möta de man gör, Olivia Schough liksom. Det är jättesvårt nu, men man märker att man kommer in i det och det är utvecklande.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Häcken i match ett och Rosengård i match två. Du kastades ju verkligen in i hetluften också...

– Så var det ju. Det är ju landslagsspelare överallt. Gör man ett misstag så märks det, vilket är skillnad från tidigare år.

Van vid nya rollen

Samtidigt så kan Hammarbyhögerbacken numer också titulera sig landslagsmeriterad. Även om det inte blev någon speltid under samtlingen på Malta tidigare under våren så var trupputtagningen i sig en milstolpe.

– Det var sjukt kul. Jag blev väldigt chockad. Det var inget jag hade väntat mig. Sen var det väldigt lärorikt att vara där. Att se och känna på tempot. Nu vet jag vad som krävs för att ta sig in och slå sig in i det laget på riktigt.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Slå sig in i Hammarby har hon i alla fall gjort – och gjort högerbackspositionen till sin.

Har du börjat vänja dig vid positionen?

– Mer och mer för varje dag känns det som. Det är svårt. Man kommer in i det i elitettan. Men nu är det ännu fler steg man måste ta i försvarsspelet. jag känner själv att jag har mycket att jobba på just i försvarsspelet. men det kommer ju. och jag känner mig tryggare och mer bekväm i rollen, säger den omskolade högeryttern.

Men du ser dig själv som högerback numer?

– Nu säger jag ändå högerback, det gör jag. Samtidigt vill jag vara med i offensiven. Och det får jag ju i Hammarby. Så en offensiv högerback.

”Pressen jag tycker vi ska ha”

Samtidigt som Lundkvist ser ödmjukt på sin egen damallsvenska karriärstart så har Hammarby, åtminstone senast mot Örebro, hittills motsvarat de högt ställda förväntningarna inför säsongen. Förväntningar där flera tabelltips innehåller ett grönvitt lag som är långt ifrån bottenstrid och allt vad det innebär.

Vad ska man egentligen förvänta sig av Hammarby i år?

– Att vi ska spela en bra fotboll och att vi kommer etablera oss på ett bra sätt. Vi vill vinna matcher och det är det enda vi fokuserar på, säger Lundkvist.

Känner ni extra press i och med uppståndelsen som varit inför säsongen – och efter 5–0-segern senast.

– Egentligen inte. Det känns som vi är ganska bra på att fokusera på att göra vårt. Som nykomling har man inte så stor press på sig egentligen, så jag tycker bara det är kul att vi fått den hajpen vi fått och den pressen jag tycker att vi ska ha.

”En hetare känsla”

Även om Bajentalangen frodas med pressen så vill hon inte lägga något favoritskap på sitt lag inför det som komma skall, nämligen säsongens första Stockholmsderby för Hammarbys del. Mot AIK.

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi är båda nykomlingar. Jag tycker inte vi har något favoritskap utan vi måste göra vårt jobb för att vinna matchen. Om inte vi presterar så kommer vi vinna.

Att det just är ett derby gör det också extra speciellt för Lundkvist, som själv tillhört AIK en gång i tiden. Och likt Djurgårdskollegan Hanna Ekengren har flera skolkamrater som fortfarande spelar i just AIK.

Vad betyder ett Stockholmsderby för dig?

– Mycket. Alla matcher betyder mycket. Men det är en extra rivalitetskänsla mot AIK. En hetare känsla. Det är väldigt kul att spela sådana matcher. Mycket press och mycket uppmärksamhet utifrån.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vejes bisarra tågupplevelse: ”Han sa att fotboll inte är ett jobb”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Hammarby Fotboll dam

Fotboll