AVSLÖJAR: AIK:s beslut står fast – nobbar 500 åskådare på Friends

Av: Michael Wagner

Publicerad:

Klubben har inte fattat det formella beslutet än – men enligt vad Sportbladet erfar kommer AIK inte att ta in 500 åskådare från 15 oktober om det blir tillåtet.

För AIK skulle förlustaffären med merkostnaderna med 500 åskådare på plats på Friends bli alldeles för stor.

Inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind presenterade regeringens nya förslag på en pressträff under tisdagsförmiddagen.

Publikbegränsningen på maximalt 50 personer ligger kvar åtminstone till och med den 15 oktober, därefter kan det ökas till 500 åskådare om smittläget för coronaviruset tillåter.

Eventuellt beslut 8 oktober

Beslutet att tillåta 500 åskådare, under vissa givna förutsättningar och villkor, skulle i så fall fattas vid regeringssammanträdet 8 oktober.

Enligt vad Sportbladet erfar kommer en stor majoritet av de 32 elitklubbarna i allsvenskan och superettan i så fall att ta in 500 åskådare.

Flera källor uppger dock att AIK kommer stå fast vid att det 500 åskådare är ett för lågt åskådartak för att det ska motivera eller vara ekonomiskt hållbart med de merkostnader det medför på Friends.

Källorna uppger att AIK:s kalkyler visar att så länge det maximala antalet åskådare som tillåts understiger antalet sålda årskort, strax under 11 000, så är det ekonomiskt oförsvarbart att släppa in publik på Friends.

AIK Dam tar in 500?

Däremot kan det bli aktuellt med upp till 500 åskådare för AIK:s damlag som spelar sina matcher på Skytteholm.

AIK Fotboll AB har dock inte fattat det formella beslutet att inte släppa in 500 åskådare kring herrlaget än – och kan inte heller göra det innan det alternativet finns, det vill säga tidigast 8 oktober efter regeringens sammanträde.

Under eftermiddagen hade de 32 elitklubbarna inom Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, klubbchefsmöte och där ska en majoritet av klubbarna ha meddelat att de kommer ta in 500 åskådare om det blir tillåtet.

Ett fåtal klubbar kommer med stor sannolikhet inte ha möjlighet eller göra valet att släppa in publik.

J-Södra kan inte

AIK är en, Östersund ytterligare en i allsvenskan – och Jönköpings Södra i superettan en tredje.

J-Södras hemmaarenan Stadsparksvallen byggs om av kommunen just nu.

– Vår spontana bedömning är att vi inte får in 500 åskådare. Vi har en situation där det är väldigt begränsat med plats. Hela norra läktaren håller på att rivas. Med avståndsrestriktioner mellan åskådarna kommer vi nog inte kunna uppfylla villkoren, säger klubbens ordförande Mats Tidstrand.

Blir det aktuellt att ta in 200 eller 300 åskådare i stället?

– Nej, kostnaderna det skulle innebära motiverar inte det. Vi kör vidare i de få hemmamatcherna som återstår utan publik – och är oerhört tacksamma mot alla de årskortsinnehavare som låtit deras betalningar stå kvar, säger Tidstrand.

Östersund nobbar

Östersund kommer inte släppa in 500 åskådare eftersom säkerhetskostnaderna då påverkar ekonomin negativt.

– Jag hoppas verkligen att våra supportrar förstår att vi inte vill att klubben ska hamna i en ännu mer akut situation, säger klubbens vd Michael Schahine till Östersunds-Posten.

Sportbladet har sökt representanter för AIK för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.